Ørnen – Slik finner du stjernebildet Ørnen

GUIDE TIL STJERNEBILDER: Stjernebildet Ørnen er det 22. største stjernebildet av de 88 offisielle. Ørnen kan ses fra juni til og med oktober på den nordlige halvkule. Finn Ørnen med stjernebildeguiden vår, og lær mer om himmelen over oss.

stjernebildet ørnen
© Shutterstock

Stjernebildet Ørnen

Stjernebildet Ørnen har det latinske navnet «Aquila», som rett og slett betyr «ørn». Ifølge gresk mytologi representerte stjernebildet den ørnen som bar tordenkilene til guden Zevs.

Eldre avbildninger viser stjernebildet Ørnen med den vakre trojanske kongssønnen Ganymedes i klørne. Han ble fraktet opp til Olympen, der han ble Zevs' yndlingstjener.

Den lyseste stjernen i stjernebildet Ørnen er Altair, som ligger tolv lysår fra jorden og er nesten dobbelt så massiv som solen.

Stjernebildet Ørnen ble første gang observert i den 3. århundret f.kr. av den greske astronomen Evdoksos fra Knidos.

På slutten av 1500-tallet registrerte den danske astronomen Tycho Brahe stjernebildet Ørnen på sin store himmelglobus med mer enn 1000 stjerner. Den gangen identifiserte han tolv stjerner i stjernebildet Ørnen.

I det 17. århundret oppjusterte den polske astronomen Johannes Hevelius antallet stjerner i stjernebildet til 23, men i dag vet vi at Ørnen inneholder minst 143 stjerner.

Ørnen er fødested for stjerner

Stjernetåker hører til blant de vakreste objektene i universet. De massive skyene av støv og gass er ofte flere hundre lysår i diameter og lyser opp nattehimmelen i et vell av farger og fantastiske formasjoner.

Men stjernetåker er ikke bare vakre. De fungerer også som fødestue for nye stjerner.

Når gass og støv i tåkene trekker seg sammen, kan det oppstå nye stjerner, og de fleste stjernetåkene forskerne kjenner til, er hjemsteder for massiv stjernedannelse.

Et av disse gigantiske fødestedene finner man i stjernetåken W40 i stjernebildet Ørnen, omkring 1000 lysår fra jorden.

Stjernetåken W40

Stjernetågen W40 ligger om lag 1000 lysår fra jorden i stjernebildet Ørnen. W40 består av 600 tette klumper av gass og støv som før eller senere vil bli forvandlet til nye stjerner.

© NASA/JPL-Caltech

W40 består av 600 tette klumper av gass og støv som med tiden vil kollapse og bli til stjerner.

Stjernene blir vanligvis mellom en til ti milliarder år gamle, og når de når slutten av livet, blir stjernene igjen til gass før de eksploderer som supernovaer.

Slik finner du stjernebildet Ørnen

I denne oversikten finner du noen av de mest tydelige stjernene i stjernebildet Ørnen. Lysstyrke måles i den tilsynelatende størrelsesklassen, som er et astronomisk klassifiseringssystem som angir hvor lyssterke himmellegemer er for det blotte øye fra jordens overflate.

Stjernetåken W40

Altair (α)

Alternativt navn: Alpha Aquilae
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Altair en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 0,76.

Altair er et såkalt tredobbelt stjernesystem som er synlig for det blotte øye. I tillegg er Altair den mest lysende stjernen i stjernebildet og den 20. mest lysende stjernen på hele nattehimmelen.

Farge: Gul
Avstand til jorden: 44,68 lysår

1

Tarazed (γ)

Alternativt navn: Gamma Aquilae
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Tarazed en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 2,7. Den er derfor den nest meste lysende stjernen i stjernebildet.

Farge: Oransje
Avstand til jorden: 395 lysår

2

Delta Aquilae (δ)

Alternativt navn: 30 Aquilae
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Delta Aquilae en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 3,4.

Farge: Gul
Avstand til jorden: 50,6 lysår

3

Zeta Aquilae (ζ)

Alternativt navn: Okab
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Zeta Aquilae en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 2,9.

Farge: Blå
Avstand til jorden: 83,17 lysår

4

Al Thalimain Prior (λ)

Alternativt navn: Lambda Aquilae
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Al Thalimain Prior en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 3,43.

Farge: Blå-hvit
Avstand til jorden: 125 lysår

5

Al Thalimain (Ι)

Alternativt navn: Iota Aquilae
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Al Thalimain en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 4,3.

Farge: Blå-hvit
Avstand til jorden: 390 lysår

6

Theta Aquilae (θ)

Alternativt navn: Tseen Foo
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Theta Aquilae en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 3,26.

Farge: Blå-hvit
Avstand til jorden: 287 lysår

7

Bezek (η)

Alternativt navn: Eta Aquilae
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Bezek en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 3,87.

Farge: Gul-hvit
Avstand til jorden: 1383 lysår

8
© NASA/JPL-Caltech