Nordlige krone – Slik finner du stjernebildet

GUIDE TIL STJERNEBILDER: Stjernebildet Nordlige krone er det 73. største stjernebildet av de 88 offisielle. Nordlige krone kan ses på den nordlige halvkulen om våren og sommeren. Finn Nordlige krone med stjernebildeguiden vår, og lær mer om himmelen over oss.

Stjernebildet nordlige krone
© Shutterstock

Stjernebildet Nordlige krone

Stjernebildet Nordlige krone, på latin «Corona Borealis», består av sju hovedstjerner som til sammen danner en kroneform på himmelen.

Ifølge den greske mytologien tilhørte kronen Ariadne, datteren til kong Minos.

Hun hadde fått kronen av guden Dionysos fordi hun hadde blitt forlatt på øya Kreta av helten Tesevs, som hadde drept uhyret Minotauros.

En alternativ myte sier at Nordlige krone faktisk hadde en finger med i spillet i nedkjempingen av Minotauros ettersom kronen ble brukt av Tesevs til å lyse opp den labyrinten som uhyret skjulte seg i.

I tillegg til hovedstjernene råder Nordlige krone også over en lang rekke galakser, blant annet den elliptiske galaksen NGC 6086 og Corona Borealis-hopen, som inneholder mer enn 400 galakser.

Universets største struktur sprer seg over flere galakser

I 2013 oppdaget forskere en klynge av galakser som er så stor at det er umulig å fatte.

Klyngen inneholder milliarder av galakser som er forbundet av tyngdekraften, og den strekker seg over hele stjernebildene Nordlige krone og Herkules og deler av stjernebildene Dragen og Lyren.

«Hercules-Corona Borealis-veggen», som galakseklyngen har blitt døpt, befinner seg ti milliarder lysår unna og måler utrolige ti milliarder lysår på tvers. Den gigantiske strukturen blir holdt sammen av tyngdekraften mellom galaksene.

Hvis det var mulig å reise med lysets hastighet, ville det med andre ord ta ti milliarder år å komme seg fra den ene enden av galakseklyngen til den andre.

Hercules Corona Borealis

Bildet viser en kunstners tolkning av universets største gjenstand – «den store Hercules-Corona Borealis-veggen» – som ble observert av forskere i 2013.

© Pablo Carlos Budassi

Forskerne oppdaget universets hittil største gjenstand ved å analysere såkalte gammaglimt. Et gammaglimt er en uvanlig kraftig utladning av kortbølget elektromagnetisk stråling i to strålekjegler.

På kort tid sender et gammaglimt ut opptil ti ganger så mye energi som solen gjør i hele levetiden sin.

I mange år ante man ikke hva kilden til disse glimtene var, men i dag vet vi at de stammer fra eksploderende stjerner i fjerne galakser.

Når universet utvider seg, beveger galaksehoper seg vekk fra hverandre. Jo lenger vekk de er, jo høyere er hastigheten vekk fra jorden, og jo mer vil lysets røde bølgelengder tre fram i målingene av gammaglimtene.

Graden av rødforskyvning kan omsettes til en omtrentlig avstand.

Galakseklyngens gigantiske størrelse har gitt astronomene hodebry. Målinger viser at galakseklyngen oppsto et par milliarder år etter Big Bang. På den tiden burde det ikke være mulig at noe kunne vokse seg så stort.

Slik finner du stjernebildet Nordlige krone

I denne oversikten finner du noen av de tydeligste stjernene i stjernebildet Nordlige krone. Lysstyrke oppgis i tilsynelatende størrelsesklasse, noe som angir hvor lyssterke himmellegemene er for det blotte øye, sett fra jordens overflate.

Stjernebildet nordlige krone

Gemma (α)

Alternativt navn: Alfa Coronae Borealis
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Gemma en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 2,23. Gemma er derfor den kraftigste stjernen i stjernebildet Nordlige krone.

Farge: blåhvit
Avstand til jorden: 75 lysår

1

Nusakan (β)

Alternativt navn: Beta Coronae Borealis
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Nusakan en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 3,28.

Farge: gulhvit
Avstand til jorden: 114 lysår

2

Gamma Coronae Borealis (γ)

Alternativt navn: 8 Coronae Borealis
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Gamma Coronae Borealis en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 3,62.

Farge: blåhvit
Avstand til jorden: 146 lysår

3

Epsilon Coronae Borealis (β)

Alternativt navn: 13 Coronae Borealis
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Epsilon Coronae Borealis en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 4,13.

Farge: rødoransje
Avstand til jorden: 230 lysår

4

Theta Coronae Borealis (θ)

Alternativt navn: 4 Coronae Borealis
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Theta Coronae Borealis en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 4,15.

Farge: blåhvit
Avstand til jorden: 375 lysår

5

Delta Coronae Borealis (δ)

Alternativt navn: 10 Coronae Borealis
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Delta Coronae Borealis en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 4,59.

Farge: gul
Avstand til jorden: 170 lysår

6

Jota Coronae Borealis (ι)

Alternativt navn: 14 Coronae Borealis
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Iota Coronae Borealis en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 4,96.

Farge: blåhvit
Avstand til jorden: 311,82 lysår

7
© Shutterstock