Lyren – Slik finner du stjernebildet Lyren

GUIDE TIL STJERNEBILDER: Stjernebildet Lyren er det 52. største stjernebildet av de 88 offisielle. Lyren lyser klarest opp på den nordlige halvkule fra juni til oktober og på den sørlige halvkule om vinteren. Finn Lyren med stjernebildeguiden vår og lær mer om himmelen over oss.

stjernebildet lyren
© Shutterstock

Stjernebildet Lyren

Lyren, «Lyra» på latin, er et harpelignende musikkinstrument som ifølge gresk mytologi spilte en stor rolle i legenden om Orfeus.

Orfeus var sønn av Apollo, guden for musikk og kunst, og Kalliope, musen for poesi. Orfeus lærte å spille av Apollo, som overrakte ham sin egen lyre som et symbol på sin faderlige kjærlighet.

Lyren hadde blitt laget av guden Hermes, av skjoldet fra en skilpadde. Legenden sier at Orfeus kunne spille vakrere enn noen andre, både før og siden.

Hele verden var betatt av Orfeus og musikken fra strenginstrumentet hans, men det ble også hans død. Orfeus ble revet i stykker av lystige kvinner og spredt ut over elven Evros.

De avrevne lemmene hans ble plukket opp av musene og begravet. Lyren hans ble satt på himmelen som et stjernebilde til påminnelse om den vakre musikken han frambrakte.

Vega stråler på den nordlige halvkule

Stjernebildet Lyrens mest berømte kjennemerke er uten tvil stjernen Vega – den nest klareste stjernen på den nordlige stjernehimmelen, og den femte=klareste av alle himmelens stjerner.

Vega er nesten dobbelt så varm som solen – omkring 9300 grader – noe som gir stjernen et blålig skjær.

Stjernebildet Lyrens vakre kjennetegn er en av de første stjernene som dukker opp på himmelen om kvelden. Vega lyser så kraftig at den kan ses allerede før solen går ned bak horisonten.

Stjernen Vega

Stjernen Vega er Lyrens blålige kjennemerke, og den er tydeligst om sommeren.

© Shutterstock

Lyren bader himmelen med stjerneskudd

Hvert år til april kan man med fordel kaste blikket opp mot Lyrens klareste stjerne Vega og se himmelen forvandle seg til et regn av stjerneskudd når meteorsvermen Lyridene kommer på besøk.

Meteorsvermer som Lyridene oppstår når jorden passerer gjennom banen til en komet eller asteroide.

Kometer og asteroider består av stein, støv og is, og når de beveger seg gjennom solsystemet, etterlater de støv og steiner.

Stjerneskudd på nattehimmelen

På slutten av april lyser stjernebildet Lyren opp i et regn av stjerneskudd: støv og steiner som stammer fra en meteor.

© Shutterstock

Banen blir dermed et langt bånd av kometrester som passerer jorden på det samme tidspunktet hvert år. Restene suser inn i atmosfæren vår med omkring 177 000 km/t. og brenner opp på himmelen som stjerneskudd.

Lyridene kommer innom jorden på slutten av april og kan ses i stjernebildet Lyren.

Under maksimum for meteorsvermen, natten mellom 22. og 23. april, kan man vanligvis se mellom 10 og 20 stjerneskudd på en time.

Slik finner du stjernebildet Lyren

I denne oversikten finner du noen av de mest tydelige stjernene i stjernebildet Lyren. Lysstyrke måles i den tilsynelatende størrelsesklassen, noe som er et astronomisk klassifiseringssystem som angir hvor lyssterke himmellegemer er for det blotte øye fra jordens overflate.

stjernebildet lyren

Vega (α)

Alternativt navn: Alpha Lyrae
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Vega en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 0,03. Det gjør Vega til den den femte klareste stjernen i på nattehimmelen og den nest klareste sett fra den nordlige halvkule.

Farge: Blå-hvit
Avstand til jorden: 25,05 lysår

1

Sheliak (β)

Alternativt navn: Beta Lyrae
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Sheliak en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 4,3.

Farge: Blå-hvit
Avstand til jorden: 962,1 lysår

2

Sulafat (γ)

Alternativt navn: Gamma Lyrae
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Sulafat en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 3,26.

Farge: Blå-hvit
Avstand til jorden: 619,7 lysår

3

Eta Lyrae (η)

Alternativt navn: 20 Lyrae
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Eta Lyrae en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 4,43.

Farge: Blå
Avstand til jorden: 1400 lysår

4
© Shutterstock