Lille Løve – Slik finner du stjernebildet Lille løve

GUIDE TIL STJERNEBILDER: Stjernebildet Lille løve er det 64. største stjernebildet av de 88 offisielle. Lille Løve kan ses på den nordlige halvkule fra desember til mars. Finn Lille Løve med stjernebildeguiden vår og lær mer om himmelen over oss.

stjernebildet lille løve
© Shutterstock

Stjernebildet Lille Løve

Stjernebildet Lille Løve ligger mellom stjernebildene Løven og Store Bjørn på den nordlige halvkule.

De gamle egypterne identifiserte den lille gruppen stjerner som spor fra en flokk gaseller som hadde flyktet fra stjernebildet Løven.

I 1687 navnga den polske astronomen Johannes Hevelius det ubemerkelsesverdige mønsteret Lille Løve på himmelen, som bare består av tre stjerner.

Stjernebildet Lille løve er altså ikke blant de 48 stjernebildene som den greske astronomen Claudius Ptolemaios navnga i det andre århundret.

Navngivingen av de to stjernene i stjernebildet Lille Løve skjedde først i 1930, da den engelske astronomen Francis Baily satte seg som mål å tildele stjernene greske bokstaver.

Baily overså imidlertid Lille Løves hovedstjerne, og derfor har ikke den klareste stjernen i stjernebildet i dag tegnet Alpha knyttet til seg, men går under navnet Praecipua.

I stedet fikk bare en av stjernene i stjernebildet knyttet en gresk bokstav til seg, nemlig Beta Leo Minor. Den tredje stjernen i stjernebildet er bare markert med tallet 21.

Skolelærer fant mystisk grønn flekk i Lille Løve

I 2007 grunnla forskere fra hele kloden databasen zooniverse. I dag har zooniverse flere millioner brukere verden over.

Formålet er at vanlige mennesker kan hjelpe forskningen ved å tråle igjennom data og bilder om alt fra antallet løver i Serengeti til merkverdige himmellegemer i solsystemet.

Hvert vitenskapelig felt har sin egen database. Astronomiens undergrein går under navnet Galaxy Zoo.

Fotografi av lysekko i Lille Løve stjernetegnet som kalles Hannys Voorwerp

Stjernebildet Lille Løve inneholder en merkverdig, grønn flekk på størrelse med en mindre galakse, omkring 16 000 lysår fra jorden. Flekken er et såkalt lysekko fra en kvasar.

© NASA, ESA, W. Keel (University of Alabama), and the Galaxy Zoo Team

Allerede i prosjektets første år fikk forskerne et galaktisk gullkorn da den nederlandske læreren Hanny van Arkel gransket bilder tatt av Hubble-teleskopet i stjernebildet Lille Løve.

Her falt amatørastronomen over en merkverdig grønn flekk på størrelse med en mindre galakse, omkring 16 000 lysår fra jorden.

Astronomer inspiserte funnene hennes og identifiserte senere den grønne flekken i stjernebildet Lille Løve som lysekkoet fra en såkalt kvasar.

Objektet er i dag oppkalt etter den nederlandske læreren og heter Hanny’s Voorwerp (Hannys objekt).

Slik finner du stjernebildet Lille Løve

I denne oversikten finner du noen av de mest tydelige stjernene i stjernebildet Lille Løve. Lysstyrke måles i den tilsynelatende størrelsesklassen, noe som er et astronomisk klassifiseringssystem som angir hvor lyssterke himmellegemer er for det blotte øye fra jordens overflate.

stjernebildet lille løve

Praecipua

Alternativt navn: 46 Leonis Minoris
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Praecipua en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 3,83. Praecipua er derfor den mest lysende stjernen i stjernebildet Lille Løve.

Farge: Oransje-rød
Avstand til jorden: 94,91 lysår

1

Beta Leonis Minoris (β)

Alternativt navn: 31 Leonis Minoris
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Beta Leonis Minoris en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 4,21.

Farge: Hvit
Avstand til jorden: 153,92 lysår

2

21 Leonis Minoris

Lysstyrke: Fra jorden har stjernen 21 Leonis Minoris en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 4.

Farge: Blå-hvit
Avstand til jorden: 92,1 lysår

3
© Shutterstock