Lille Hund – Slik finner du stjernebildet Lille Hund

GUIDE TIL STJERNEBILDER: Stjernebildet Lille Hund er et av de minste stjernebildene av de 88 offisielle. Lille Hund kan man se fra desember og mars på den nordlige halvkulen og fra november til april på den sørlige halvkulen. Finn Lille Hund med stjernebildeguiden vår og lær mer om himmelen over oss.

Stjernebildet Lille Hund på himmelen
© Shutterstock

Stjernebildet Lille Hund

Stjernebildet Lille Hund er representert som en mindre hund som følger jegeren Orion. Stjernebildet består av fire stjerner, men bare to av stjernene er synlige med det blotte øye.

Den klareste stjernen er Procyon, som betyr «før hunden» på gresk. Navnet kommer av at Procyon viser seg på den nordlige himmelkulen før stjernen Sirius. Sirius er himmelens klareste stjerne og kalles også for Hundestjernen, ettersom den er å finne i stjernebildet Store Hund.

I gresk mytologi refererer Lille Hund til hunden Maera, som er den minste av gudens Orions to jakthunder. Ifølge legenden døde hunden Maera av et knust hjerte da den fant ut at Orion hadde blitt drept. Zevs plasserte senere Maera på himmelen som en påminnelse om den tragiske begivenheten.

I Det Gamle Egypt representerer stjernebildet Lille Hund sjakalgud Anubis, som var de dødes beskytter og beskytteren av gravene.

Det finnes ingen kjente Messier-objekter i stjernebildet Lille Hund. Til gjengjeld inneholder stjernebildet blant annet over stjernehopene NGC 2459, NGC 2394, spiralgalaksen NGC 2485 og planettåken Abell 24.

Lille Hunds største stjerne er døden nær

Lille Hund er et av de minste stjernebildene og bare to av de fire stjernene er synlige med det blotte øye.

Stjernen Procyon, som er den klareste av de to stjernene, gjør imidlertid mye vesen av seg.

Procyon minner mye om vår egen sol og befinner seg bare elleve lysår unna. Det gjør stjernen til den 8. klareste stjernen på himmelen.

Procyon er et såkalt binært stjernesystem, som består av en hovedstjerne og en mindre ledsagende stjerne. Hovedstjernen er den du kan se på himmelen, mens ledsagerstjernen, Procyon B, ikke er synlig med det blotte øye. Procyon B er om lag 15.000 ganger svakere enn hovedstjernen.

Ledsagerstjernen befinner seg «bare» 14,9 astronomiske enheter fra hovedstjernen Procyon. Det svarer til jordens avstand til solen ganget med 16.

Astronomer mener at de to stjernene ble formet noenlunde samtidig for omkring 1,8 milliarder år siden. Og faktisk var den nå mye mindre stjernen Procyon B den største av de to.

Det vet man fordi den allerede er død, og jo større stjerner er, jo raskere dør de, siden de brenner ut raskere.

Hovedstjernen Procyon holder fortsatt fast i livet, men bare med det ytterste av neglene. Om noen få millioner år, noe som er et øyeblikk i astronomisk forstand, vil også Procyon brenne ut og ende som en død stjerne.

Når Procyon har tømt seg for hydrogen, vil den utvide seg og bli til en såkalt rød kjempe. Etter en tid vil den døde stjernen kollapse og forvandle seg til en såkalt hvit dverg.

Procyon i stjernebildet Lille Hund

Stjernen Procyon er døden nær og vil forvandle seg til en såkalt rød kjempe om noen få millioner år. Når det skjer, svulmer stjernen kraftig opp og blir mange ganger større. Til gjengjeld faller temperaturen på stjernens overflate, slik at den endrer farge til mer rødlig.

© Shutterstock

Slik finner du stjernebildet Lille Hund

I denne oversikten finner du noen av de mest tydelige stjernene i stjernebildet Lille Hund.

Stjernebildet Lille Hund på himmelen

Procyon (α)

Alternativt navn: Alpha Canis Minoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Procyon en lysstyrke - eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse - på 0,4. Procyon er den klareste stjernen i stjernebildet Lille Hund og den åttende klareste stjernen på himmelen.

Den tilsynelatende størrelsesklassen er et astronomisk klassifiseringssystem som angir hvor lyssterke himmellegemer er for det blotte øye fra jordens overflate.

Procyon er et såkalt binært stjernesystem som består av en hovedstjerne og en mindre ledsagende stjerne.

Farge: Blå
Avstand til Jorden: 11 lysår

1

Gomeisa (β)

Alternativt navn: Beta Canis Minoris
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Gomeisa en lysstyrke - eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse - på 2,89.

Den tilsynelatende størrelsesklassen er et astronomisk klassifiseringssystem som angir hvor lyssterke himmellegemer er for det blotte øye fra jordens overflate.

Gomeisa er både større og mer massiv enn vår egen sol, men selv om solen bare bruker en måned på en runde rundt seg selv, klarer Gomeisa det på en enkelt dag.

Farge: Blå
Avstand til jorden: 161,8 lysår

2
© Shutterstock

Kan du finne Nordstjernen? Bruk vår guide og finn den ikoniske stjernen på nattehimmelen.