Krepsen – Slik finner du stjernebildet Krepsen

GUIDE TIL STJERNEBILDER: Stjernebildet Krepsen er det 31. største stjernebildet av de 88 offisielle. Krepsen kan ses på den nordlige halvkulen om våren og på den sørlige halvkulen om høsten. Finn Krepsen med stjernebildeguiden vår og lær mer om himmelen over oss.

Stjernebildet Krepsen
© Shutterstock

Stjernebildet Krepsen

Stjernebildet Krepsen, eller «Cancer» på latin, er utformet som en omvendt «Y» og inneholder åtte hovedstjerner og to Messier-objekter.

Dessuten stammer fra meteorsvermen Delta Cancridae fra stjernebildet.

Ifølge gresk mytologi var Krepsen i ledtog med sjøormen Hydra da Herkules skulle nedkjempe monsteret som et ledd i en av sine tolv heltegjerninger.

Mens Herkules forsøkte å drepe Hydra, bet krepsen ham. Og det var ikke tilfeldig at krepsen dukket opp på dette avgjørende tidspunktet.

Den hadde nemlig blitt sendt av Zevs' kone Hera, som ikke hadde tilgitt at Herkules var resultatet av en kjærlighetsaffære mellom Zevs og den jordiske dronning Alkmene

Herkules knuste krepsen under foten sin, og Hera plasserte senere dyret blant stjernene som takk for dens lille bidrag i kampen om å få ta knekken på Herkules.

Stjernebildet Krepsen skjuler unik jordlignende planet

I august 2004 fant astronomer med hjelp fra Hubble-teleskopet den jordlignende eksoplaneten 55 Cancri e, som ligger 40 lysår unna i stjernebildet Krepsen.

I dag har forskerne identifisert over 4000 eksoplaneter, men 55 Cancri skiller seg ut fra mengden.

Beregninger av planetens masse og radius har nemlig fått astronomene til å tro at eksoplanetens indre er fullt av sammenpresset karbon.

Eksoplaneten 55 Cancri e

Illustrasjon av hvordan eksoplaneten 55 Cancri e i stjernebildet Krepsen kan se ut.

© Eksoplaneten 55 Cancri e

Det er første gang det er lykkes å finne gasser i en planets atmosfære utenfor vårt eget solsystem.

Gassene er observert ved å skanne Hubble-teleskopets Wide Field Camera 3 over planetens stjerne, som minner om vår egen sol, for at skape såkalte spektrallinjer.

Spektrallinjer virker som en slags fingeravtrykk i lysets bølgelengder som kan fortelle hvilke stoffer stjerner og andre himmellegemer består av.

Analysene viste at atmosfæren til 55 Cancri e inneholder store mengder hydrogen og helium fra den stjernetåken den ble skapt i.

Slik finner du stjernebildet Krepsen

I denne oversikten finner du noen av de mest tydelige stjernene i stjernebildet Krepsen.

Stjernebildet Krepsen

Asellus Borealis (γ)

Alternativt navn: Gamma Cancri
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Asellus Borealis en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 4,67. Den tilsynelatende størrelsesklassen er et astronomisk klassifiseringssystem som angir hvor lyssterke himmellegemer er for det blotte øye fra jordens overflate.

Farge: Blå-hvit
Avstand til Jorden: 181,3 lysår

1

Asellus Australis (δ)

Alternativt navn: Delta Cancri
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Asellus Australis en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,94. Den er derfor den næstmest lysende stjerne i stjernebilledet.

Den tilsyneladende størrelsesklasse er et astronomisk klassificeringssystem, der angiver, hvor lysstærke himmellegemer er for det blotte øje fra Jordens overflade.

Farve: Oransje-rød
Afstand til jorden: 130,5 lysår

2

Acubens (α)

Alternativt navn: Alpha Cancri
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Acubens en lysstyrke - eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse - på 4,26. Den tilsynelatende størrelsesklassen er et astronomisk klassifiseringssystem som angir hvor lyssterke himmellegemer er for det blotte øye fra jordens overflate.

Farge: Oransje
Avstand til jorden: 173 lysår

3

Tarf (β)

Alternativt navn: Beta Cancri
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Altarf en lysstyrke - eller en såkaldt tilsyneladende størrelsesklasse - på 3,5. Den er derfor den mest lysende stjerne i stjernebilledet.

Den tilsynelatende størrelsesklassen er et astronomisk klassifiseringssystem som angir hvor lyssterke himmellegemer er for det blotte øye fra jordens overflate.

Farge: Oransje
Avstand til jorden: 290,3 lysår

4

Tagmine (ζ)

Alternativt navn: Zeta Cancri
Lysstyrke: Fra Jorden har stjernen Tagmine en lysstyrke - eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse - på 4,67. Den tilsynelatende størrelsesklassen er et astronomisk klassifiseringssystem som angir hvor lyssterke himmellegemer er for det blotte øye fra jordens overflate.

Farge: Oransje-rød
Avstand til jorden: 83,5 lysår

5
© Shutterstock