Om Tvillingene
Akkurat nå er stjernebildet Tvillingene, blant annet de to klareste stjernene, Pollux og Castor, synlig på nattehimmelen.
De to stjernene som utgjør tvillingenes hoder, er om lag like lyssterke – Pollux er litt klarere – men det er lett å se forskjell på dem fordi Pollux er gyllen, mens Castor er blålig.
Fargeforskjellen skyldes stjernenes overflatetemperatur. Castor har en temperatur på om lag 10 000 grader celsius, mens Pollux bare har 4500 grader. Til sammenligning er solens overflate 5500 grader.

Bak fenomenet
Eksoplanet er større enn Jupiter
Solsystemets største planet, Jupiter, er en miniputt ved siden av den gigantiske gassplaneten, Thestias, som går i bane rundt stjernen Pollux.
Særlig Pollux er interessant for forskerne. For det første er den, med en avstand til solen på 34 lysår, den nærmeste såkalte gigantstjernen – en type stjerne som er mye større og lyser mye kraftigere enn solen.
For det andre har Pollux en planet i bane rundt seg. Planeten, som har blitt døpt Thestias etter moren til Pollux og Castor i gresk mytologi, er en av de eksoplanetene som ligger nærmest solsystemet vårt.
Dessverre kan du ikke se planeten, selv med et godt amatørteleskop, og forskerne fikk først øye på den i 2006.
Guide til Tvillingene

SLIK GJØR DU
Hvor og når?
I november er det gode muligheter for å få øye på stjernebildet Tvillingene – særlig hvis du befinner deg langt fra byens lys. Finn eventuelt først stjernebildet Orion med sine karakteristiske tre beltestjerner. Orions venstre arm rekker ut mot Tvillingene, som klokken 22 ligger om lag 15–35 grader over horisonten mot sørøst.
Slik fanger du dem på kamera
Hvis du tar et bilde av Castor og Pollux med et kamera med normalobjektiv på stativ og eksponerer i 10–30 sekunder, kan du se at Pollux er gyllen og Castor blålig i fargen.