Om de lysende skyene
Et tynt teppe av iskrystaller bølger langsomt over himmelen i 80–90 kilometers høyde, omkring ti ganger høyere enn vanlige skyer. De fjerne skyene av is befinner seg i grenselaget mellom atmosfærens nest høyeste og tredje høyeste lag.
Skyene kan man se fordi sola en midsommernatt aldri befinner seg mer enn 10–15 grader under horisonten. Derfra treffer solstrålene de høytliggende skyene nedenfra og får dem til å lyse opp i mørket.
Dukker opp med midnatt
Fenomenet kan oppstå hele sommeren, men spesielt i juni, da de typisk dukker opp ved midnattstid og blir på himmelen hele natten.
Nasa sendte i 2007 opp en satellitt ved navn AIM for å se nærmere på de lysende nattskyene og spesielt å vurdere om klodens utslipp av drivhusgasser bidrar til å danne flere slike skyer.
Guide til lysskyene

SLIK GJØR DU
Hvor?
Lysende skyer kan du se på klare netter i juni mot nord, når sola er 10–15 grader under horisonten. Skyene kan vise seg som striper, eller de kan fylle hele den nordlige delen av himmelen.
Fotomuligheter?
Vil du fotografere fenomenet, kan du bruke et speilreflekskamera for eksempel stilt inn med en brennvidde på 70 mm, ISO på 1600, en lukkertid på 0,3 sekunder og blenderåpning på f/2,8.
Med et stativ kan du ta en billedserie av skyene ved å fotografere med bestemte intervaller. Bildene kan settes sammen til en timelapsevideo som viser skyenes bevegelser.