Se solsystemets fjerneste planet

Den er 4,3 milliarder kilometer unna, men akkurat nå har du en enestående mulighet for å se den. Solsystemets fjerneste planet, Neptun, står på linje med sola og jorda, og du kan skimte den med en vanlig kikkert, så skynd deg ut i natten og nyt det sjeldne synet.

Den er 4,3 milliarder kilometer unna, men akkurat nå har du en enestående mulighet for å se den. Solsystemets fjerneste planet, Neptun, står på linje med sola og jorda, og du kan skimte den med en vanlig kikkert, så skynd deg ut i natten og nyt det sjeldne synet.

Shutterstock & JPL NASA

Om Neptun

Planeten Neptun ligger 25 ganger lenger vekk fra sola enn jorda gjør. Den er solsystemets åttende og ytterste planet, men du har gode muligheter for å se den akkurat nå.

Det skyldes at planeten står på rett linje med sola og jorda og dermed er så tett på oss som den kan komme i år – den er bare om lag 4,3 milliarder kilometer unna.

Samtidig er den siden av Neptun som vender mot oss, fullt opplyst av sola, så planeten lyser uvanlig kraftig på himmelen.

Neptun kalles ofte for en iskjempe, men det er misvisende. I virkeligheten består planeten av metall, et glovarmt hav og en stormfull atmosfære.

Bak fenomenet: Neptuns indre er glovarmt

I den ytre atmosfæren kan det oppstå ekstremt kraftige stormer.

1

Den indre delen av atmosfæren består først og fremst av hydrogen, helium og metan. Metanen gir Neptun sin blå farge.

2

Neptuns mantel består av et hav av vann, ammoniakk og metan, med en temperatur på over 2000 grader.

3

Forskerne mener at Neptuns kjerne er fast, med en temperatur på omkring 5000 grader, med store mengder av jern, nikkel og silikater.

4
© Shutterstock

Siden den befinner seg så langt fra sola, er et år på Neptun – det vil si den tiden det tar planeten å reise én gang rundt sola – det samme som 165 år på jorda. Dermed er det bare gått litt over et år på Neptun siden planeten ble oppdaget i 1846.

Metan farger Neptun blå

For å se Neptun trenger du i hvert fall en kikkert. Og med et godt teleskop kan du kanskje se planetens blå farge. Fargen skyldes først og fremst metan i Neptuns atmosfære, men et annet fortsatt ukjent stoff bidrar trolig til fargen.

Under atmosfæren flyter det et enormt hav som utgjør det aller meste av planetens vekt, og under havet ligger en fast kjerne som er 1,2 ganger tyngre enn jorda.

Guide til Neptun

Natt til 15. september finner du Neptun i sørlig retning.

© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

HVOR OG NÅR?

Natt til 15. september når Neptun sitt høyeste punkt på himmelen om lag klokken ett. Her står den 25-30 grader over horisonten i sør. Planeten er allerede synlig etter solnedgang.

SYNLIGHET?

Du kan ikke se Neptun med det blotte øye, men med en liten kikkert ser du den som et liten, stjernelignende lysprikk. Med et teleskop kan du antagelig også ane den blå fargen.

Neptun kan lett fotograferes hvis du monterer et kamera på et teleskop. Men selv med et kraftig teleskop vil planeten antagelig ikke se ut som noe mer enn en blå stjerne på bildene.