Shutterstock & JPL NASA

Se solsystemets fjerneste planet

September 2022: Den er 4,3 milliarder kilometer unna, men akkurat nå har du en unik mulighet for å se den. Solsystemets fjerneste planet, Neptun, står på linje med solen og jorden, og du kan skimte den med en vanlig kikkert.

Om Neptun

Planeten Neptun ligger 25 ganger lenger vekk fra sola enn jorda gjør. Den er solsystemets åttende og ytterste planet, men du har gode muligheter for å se den akkurat nå.

Det skyldes at planeten står på rett linje med sola og jorda og dermed er så tett på oss som den kan komme i år – den er bare om lag 4,3 milliarder kilometer unna.

Samtidig er den siden av Neptun som vender mot oss, fullt opplyst av sola, så planeten lyser uvanlig kraftig på himmelen.

Neptun kalles ofte for en iskjempe, men det er misvisende. I virkeligheten består planeten av metall, et glovarmt hav og en stormfull atmosfære.

Bak fenomenet: Neptuns indre er glovarmt

I den ytre atmosfæren kan det oppstå ekstremt kraftige stormer.

1

Den indre delen av atmosfæren består først og fremst av hydrogen, helium og metan. Metanen gir Neptun sin blå farge.

2

Neptuns mantel består av et hav av vann, ammoniakk og metan, med en temperatur på over 2000 grader.

3

Forskerne mener at Neptuns kjerne er fast, med en temperatur på omkring 5000 grader, med store mengder av jern, nikkel og silikater.

4
© Shutterstock

Siden den befinner seg så langt fra sola, er et år på Neptun – det vil si den tiden det tar planeten å reise én gang rundt sola – det samme som 165 år på jorda. Dermed er det bare gått litt over et år på Neptun siden planeten ble oppdaget i 1846.

Metan farger Neptun blå

For å se Neptun trenger du i hvert fall en kikkert. Og med et godt teleskop kan du kanskje se planetens blå farge. Fargen skyldes først og fremst metan i Neptuns atmosfære, men et annet fortsatt ukjent stoff bidrar trolig til fargen.

Under atmosfæren flyter det et enormt hav som utgjør det aller meste av planetens vekt, og under havet ligger en fast kjerne som er 1,2 ganger tyngre enn jorda.

Guide til Neptun

Stjernehimmel Neptun
©

HVOR OG NÅR?

Natt etter 16. september når Neptun sitt høyeste punkt på himmelen i timene etter midnatt. Da står den 25 grader over horisonten i sør. Planeten er imidlertid synlig allerede etter solnedgang.

SYNLIGHET?

Du kan ikke se Neptun med det blotte øyet, men med en liten kikkert ser du den som et liten, stjerne-lignende lysprikk. Med et teleskop kan du antagelig også ane den blå fargen.

Neptun kan enkelt fotograferes hvis du monterer et kamera på et teleskop. Men selv med et kraftig teleskop vil planeten antagelig ikke se ut som noe mer enn en blå stjerne på bildene.