Om Neptun
Planeten Neptun ligger 25 ganger lenger vekk fra sola enn jorda gjør. Den er solsystemets åttende og ytterste planet, men du har gode muligheter for å se den akkurat nå.
Det skyldes at planeten står på rett linje med sola og jorda og dermed er så tett på oss som den kan komme i år – den er bare om lag 4,3 milliarder kilometer unna.
Samtidig er den siden av Neptun som vender mot oss, fullt opplyst av sola, så planeten lyser uvanlig kraftig på himmelen.
Neptun kalles ofte for en iskjempe, men det er misvisende. I virkeligheten består planeten av metall, et glovarmt hav og en stormfull atmosfære.
Bak fenomenet: Neptuns indre er glovarmt

I den ytre atmosfæren kan det oppstå ekstremt kraftige stormer.
Den indre delen av atmosfæren består først og fremst av hydrogen, helium og metan. Metanen gir Neptun sin blå farge.
Neptuns mantel består av et hav av vann, ammoniakk og metan, med en temperatur på over 2000 grader.
Forskerne mener at Neptuns kjerne er fast, med en temperatur på omkring 5000 grader, med store mengder av jern, nikkel og silikater.
Siden den befinner seg så langt fra sola, er et år på Neptun – det vil si den tiden det tar planeten å reise én gang rundt sola – det samme som 165 år på jorda. Dermed er det bare gått litt over et år på Neptun siden planeten ble oppdaget i 1846.
Metan farger Neptun blå
For å se Neptun trenger du i hvert fall en kikkert. Og med et godt teleskop kan du kanskje se planetens blå farge. Fargen skyldes først og fremst metan i Neptuns atmosfære, men et annet fortsatt ukjent stoff bidrar trolig til fargen.
Under atmosfæren flyter det et enormt hav som utgjør det aller meste av planetens vekt, og under havet ligger en fast kjerne som er 1,2 ganger tyngre enn jorda.