Shutterstock

Se Karlsvognens seksdobbelte stjerne

STJERNEGUIDE: En av Karlsvognens stjerner gjemmer på en overraskende hemmelighet – og i kveld kan du se den med dine egne øyne.

Om den seksdoble stjernen

Ved første øyekast ligner stjernen Mizar de andre i Karlsvognen.

Men ser du nærmere etter, vil du oppdage at den har en annen stjerne – Alcor – like ved. Alcor og Mizar er bare skilt av omkring ett lysår, og de to stjernene roterer langsomt rundt hverandre.

© Shutterstock

Mizar og Alcor har vært kjent siden antikken, men på 1600-tallet oppdaget astronomene at også Mizar var todelt.

Og omkring år 1900 kunne de se at hver av Mizars to deler består av to stjerner. Mizar er altså et stjernesystem som består av fire stjerner som roterer rundt hverandre.

I 2009 kunne forskere avsløre at Alcor også består av flere stjerner – en stor, klar stjerne og en liten såkalt rød dverg.

Alcor og Mizar inneholder dermed i alt seks stjerner – der fem antagelig er større enn sola.

Guide til stjernebilde

©

HVOR OG NÅR?

Ved midnattstid kan du finne Karlsvognen høyt over hodet i øst-nordøstlig retning. Mizar er den nest ytterste stjernen i Karlsvognens «vognstang», og Alcor er rett ved siden av.

SYNLIGHET?

Du kan skille Alcor og Mizar fra hverandre med det blotte øye. Men du må bruke et gigantisk teleskop for å se alle de seks stjernene i systemet.

Bruk et speilreflekskamera med en kort telelinse hvis du vil ta bilder av Karlsvognen. Fokuser manuelt og bruk stativ og selvutløser. Still inn lukkertid til 2–10 sekunder, blender til 4–8, og velg en ISO som forhindrer overbelysning.