Se Jupiter og de fire største månene

MÅNEGUIDE: Juni måned gir enestående muligheter for å studere solsystemets største planet, Jupiter. Akkurat nå er planeten nemlig tettest på oss banen rundt sola. Er vi så heldige at vi får flere klare netter på rad, kan du gjennom en kikkert se de fire største månene gå i bane rundt planeten.

Shutterstock

Sola, jorda og Jupiter ligger akkurat nå på en rett linje, slik at sola og Jupiter er på hver sin side av oss. Fenomenet kalles opposisjon, og det gir to fordeler når vi vil studere planeten:

For det første er avstanden mellom jorda og Jupiter minimal – for det andre er planeten synlig for oss gjennom hele natten.

79 måner går i bane rundt Jupiter. Den største, Ganymedes, er solsystemets største måne og større enn planeten Merkur.

Jupiter er den største og tyngste planeten i solsystemet vårt. Den veier mer enn dobbelt så mye som de andre planetene til sammen. Men ikke nok med det – Jupiter er også den planeten i solsystemet som har flest måner.

Faktisk fortsetter astronomene å finne nye måner – de fant 15 i 2015, 2 i 2016 og 10 i 2018 – og nå er antallet kjente måner oppe i 79.

Store måner kan ses gjennom kikkert

Alle disse nyoppdagede månene er imidlertid så små at det bare er mulig å se dem i kraftige teleskoper.

Til gjengjeld er de fire største månene – Io, Europa, Ganymedes og Callisto – så store at vi kan studere dem med en vanlig kikkert. De ble oppdaget av Galileo Galilei i 1610 og kalles derfor for de galileiske måner.

Overflaten på Jupiter-månen Io er arret av massevis av vulkaner. Månen er den mest vulkansk aktive kloden i solsystemet, og vulkanene spyr sitt materiale mer enn 400 km ut i verdensrommet.

© NASA

Hvis du følger Jupiter gjennom flere netter, kan du se de fire månene danser omkring planeten. Av og til vil én eller flere av månene forsvinne fordi de passerer foran eller bak Jupiter.

Guide til Jupiters måner

  • Når?

    Jupiter og de fire største månene kan du se om lag fra midnatt til klokken to det meste av juni, men de lyser kraftigst natten mellom den 10. og 11. juni, da Jupiter står i opposisjon.

  • Hvor?

    1. juni klokken ett finner du Jupiter lavt over horisonten mot sør. Månene Ganymedes og Europa kan du se til venstre for planeten, og Io og Callisto befinner seg til høyre.
  • Hvordan?

    Jupiter er lett å få øye på med det blotte øye – den lyser kraftigere enn stjernene på himmelen. For å se månene kan du bruke en vanlig kikkert og støtte albuene, slik at du får et rolig bilde.

Les også:

Stjerner

Tusenvis av meteorer stryker over nattehimmelen

1 minutt
Stjerner

Opplev galaksenes kosmiske slåsskamp

2 minutter
Stjerner

Hvorfor ligner stjerner små kors på fotografier?

1 minutt

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!