Rød nova inntar nattehimmelen i 2022

Vi har neppe hatt en så god mulighet for å få oppleve en stjernekollisjon – en såkalt rød nova – som vi får i 2022. Den gigantiske eksplosjonen blir synlig på himmelen i rundt et halvt år.

Rød nova

En rød nova 1800 lysår unna blir synlig om ca. fem år.

© NASA/ESA

En voldsom eksplosjon, en gigantisk støvsky og en klar, rød stjerne som blir hengende på himmelen i opp mot et halvt år.

Hvis astronomen Larry Molnar fra Calvin College har rett, kan vi om cirka fem år oppleve en såkalt rød nova.

Og vi trenger ikke noen kikkert eller teleskop for at se det sjeldne fenomenet – lyset er så kraftig at vi ser det med det blotte øye.

Se mot Svanen

En rød nova oppstår når to stjerner kolliderer. Det skaper en voldsom eksplosjon når den minste av de to stjernene blir revet i filler.

Fenomenet er bare observert en håndfull ganger tidligere, og det er første gang forskerne har kunnet spå når det vil skje.

Larry Molnar gjorde den sjeldne oppdagelsen da han rettet teleskopet sitt mot stjernen KIC 9832227 i stjernebildet Svanen. Ved å finstudere den fant han ut at det var snakk om to stjerner som kretser veldig tett rundt hverandre.

Rød nova plassering

Flekken viser hvor den røde novaen ligger i stjernebildet Svanen/Cygnus.

© Calvin.edu

Eksplosjonen er kald

Ut fra lyset stjernene sender ut, har Molnar regnet ut at de to stjernene ligger veldig tett på hverandre, og at avstanden krymper. Beregningene viser at de ender som en rød nova i september 2022, pluss/minus et år.

Rød nova atmosfære

Simuleringer viser at de to stjerner allerede deler atmosfære.

© Calvin.edu

Fargen på en rød nova skyldes at eksplosjonen skjer ved en relativt lav temperatur, noe som skaper rødt lys.

Slike fenomener er ganske sjeldne, og det blir første gang vi kan se en rød nova med det blotte øye. De få vi har sett, er observert gjennom teleskoper.

Få den perfekte opplevelse

Allerede nå kan du forberede deg på at den røde novaen inntar himmelen. En kikkert er nok til å gjøre opplevelsen mye bedre, og akkurat nå kan du skaffe deg en kraftig kikkert med vår perfekte startpakke til den spirende astronom. Du får:

  • En kraftig kikkert for å utforske nattehimmelen
  • En guide til stjernehimmelen i 2018
  • To utgaver av Illustrert Vitenskap som forteller deg hva du skal holde øye med.