Om meteorsvermen
Meteorsvermen Eta-Aquaridene vender tilbake hver vår i april og mai.
Meteorene er rester av den såkalte Halleys komet, som kommer forbi jorda med omkring 75 års mellomrom – senest i 1986 og neste gang i 2061.
På sin vei rundt i Solsystemet etterlater kometen støv som består av is og grus. Når jorda hvert år kolliderer med støvet, brenner de små partiklene opp i atmosfæren, slik at vi kan se dem som stjerneskudd.

Halleys komet gir også opphav til meteorsvermen Orionidene i oktober.
Eta-Aquaridene er kjente for den store hastigheten som de treffer atmosfæren med. Sammenstøtene skjer med omkring 237 000 km/t.
Den høye hastigheten gjør at de ofte etterlater en glødende lysstripe på himmelen, som kan vare i flere sekunder, faktisk noen ganger minutter.
Slik gjør du

HVOR OG NÅR?
Eta-Aquaridene når toppen natten mellom den 5. og 6. mai, og du ser dem best i timene før soloppgang. Meteorregnet gir som regel 10-30 stjerneskudd i timen.
Meteorenes startpunkt ligger mot øst i stjernebildet Vannmannen (Aquarius), men de kan dukke opp overalt på himmelen. De er best synlige mot sørøst eller sør, der himmelen er mørkere.
SYNLIGHET?
Hvis du vil ta bilder, kan du stille kameraet på et stativ og bruke et vidvinkelobjektiv. Still inn en løs eller innebygget intervalltimer, slik at kameraet tar bilder med jevne mellomrom.