NASA
Betelgeuse

Orions tikkende bombe lyser opp i vintermørket

November 2022: Superkjempen Betelgeuse beveger seg raskt mot en supernovaeksplosjon som vil forvandle den til enten et svart hull eller en nøytronstjerne. Men før det skjer, vil du lett kunne få øye på kjempen på nattehimmelen.

Om Betelgeuse

Når nettene er mørke, nå i vinerhalvåret, kan du nyte synet av en av himmelens klareste stjerner, Alfa Orionis, også kjent som Betelgeuse.

Stjernen er en såkalt rød superkjempe, og akkurat som andre røde kjemper har Betelgeuse brukt opp hydrogenet i kjernen og vil derfor snart brenne ut.

Når det skjer, eksploderer stjernen som en supernova og blir synlig om dagen.

Faktisk har Betelgeuse allerede begynt å krympe, og det går ganske raskt. På bare 15 år, fra 1993 til 2008, ble superkjempens radius 15 prosent mindre, og den fortsetter å krympe fram mot den endelige eksplosjonen, som vil forvandle Betelgeuse til enten et svart hull eller en nøytronstjerne.

Betelgeuse er på vei mot kollaps

Superkjempen forbruker energien raskt og nærmer seg en total kollaps. Den vil enten bli en nøytronstjerne eller et svart hull.

© Shutterstock

8 mill. år siden

Betelgeuse (oransje) ble født da støv og gass fra en stjernetåke ble presset sammen av tyngdekraften.

© Shutterstock

I dag

Betelgeuse er i dag 750 ganger større enn solen og vil eksplodere som en supernova i løpet av en million år.

© Shutterstock

Om 7,5 mrd. år

Etter supernovaen vil Betelgeuse enten ende opp som en nøytronstjerne eller et svart hull.

Den lave drivstoffbeholdningen betyr at Betelgeuse er kaldere enn andre stjerner og derfor over tid har endret farge fra hvitglødende til rød.

Astronomene har problemer med å avgjøre nøyaktig hvor stor Betelgeuse er, dels fordi den pulserer, dels fordi de ikke har funnet objekter i bane rundt den.

De siste estimatene sier at stjernen antagelig er mellom 16,5 og 19 ganger tyngre enn solen.

Guide til Betelgeuse

Stjernehimmel-Betelgeuse
©

HVOR OG NÅR?

Først i månenden kl. 23 kan du se Betelgeuse ca. 20 grader over den horisonten i øst-sørøst. I løpet av måneden beveger stjernen seg 10-15 grader opp og mot sørøst.

Se mot horisonten i sørøst og finn de seks stjernene i stjernebildet Orion. Kjempen Betelgeuse er stjernen øverst til venstre, og den utgjør dermed den ene skulderen i Orion.

SYNLIGHET?

Du kan se Betelgeuse med det blotte øye, men den rødlige fargen er lettest å få øye på hvis du bruker en vanlig kikkert – og enda tydeligere med et teleskop.