Opplev tusenvis av stjerner i en enkelt liten klump

Slutten av mai 2022: Nesten 3000 stjerner hoper seg opp i en klump ved navn Villandhopen – og akkurat nå kan du se den gjennom en vanlig kikkert.

Om Messier 11

2900 stjerner pakket tett sammen. Med en helt vanlig kikkert har du nå muligheten for å oppleve en av Melkeveiens mest massive såkalte åpne stjernehoper.

Hopen heter Messier 11, men kalles også Villandhopen, fordi den i små teleskoper har en trekantet form som minner om formen på en flokk flygende villender.

Stjernene i Messier 11 har, siden de ble skapt for om lag 316 millioner år siden, vært bundet sammen av tyngdekraften.

Men akkurat som i andre åpne stjernehoper glir stjernene langsomt fra hverandre, og om noen millioner år vil de ikke lenger holde hverandre sammen.

Alle stjernene i hopen har samme alder, men astronomene oppdaget i 2018 at noen eldes raskere enn andre fordi de ikke roterer like raskt.

Guide til Messier 11

©

Hvor og når?

Stjernehopen Messier 11 kan du se på himmelen det meste av mai, men forholdene er best omkring nymåne 30. mai, da månelyset forstyrrer minst mulig.

Klokken ett finner du Messier 11 ca. 25 grader over horisonten, sørvest for stjernebildet Ørnen. Det kan du kjenne igjen på den svært tydelige stjernen Altair 30 grader over horisonten.

Synlighet?

Under mørke forhold kan Messier 11 ses med det blotte øye, men ellers krever det en vanlig kikkert. I kikkerten ser du stjernehopen som en litt tåkete, trekantet stjerne.