ESA/NASA

Opplev stjernenes nærmeste rugeplass

STJERNEGUIDE: Oriontåken. Den gigantiske, rødglødende støvskyen inneholder hundrevis av nyfødte stjerner. Og i skyens lysende hjerte leter forskerne nå etter et massivt svart hull.

Om Oriontåken

Over 700 unge stjerner holder til i Oriontåken, og flere kommer til hele tiden.

Den gigantiske, glødende støvskyen som har en diameter på 24 lysår, er fødested for nye stjerner, og i nettene omkring nymåne har du muligheter for å oppleve det storslåtte synet med det blotte øye.

Tåken befinner seg i stjernebildet Orion, som består av en rekke klare stjerner.

Oriontåken er den nærmeste stjernetåken og ligger bare 1344 lysår fra jorda.

© Shutterstock

I midten ligger tre stjerner på en rett linje – Orions belte – og over og under er det fire stjerner som danner Orions føtter og skuldre – en firkantet ramme rundt beltet.

Oriontåken ligger mellom føttene og beltet og er med på å danne Orions sverd.

Med en avstand fra jorda på om lag 1344 lysår er Oriontåken den stjernetåken som er tettest på oss. Derfor har den også vært gjenstand for mye forskning.

Forskerne har blant annet funnet stjerner i tåken som har en sky av støv og gass rundt seg – en sky som etter hvert vil danne planeter.

Bak fenomenet: Klumper i gassky blir til stjerner

Små forstyrrelser i en sky av gass og støv utvikler seg til gigantiske stjerner i løpet av noen få millioner år.

Forstyrrelser utenfra får gass og støv til å klumpe seg sammen. Den tunge klumpen tiltrekker seg mer stoff fra tåken.

Klumpen roterer og danner en flat skive. Stoff trekkes inn mot midten, der en protostjerne blir dannet.

Når protostjernen er varm nok, vil hydrogenet fusjonere og danne energi. Den har nå blitt til en stjerne.

En studie som ble utført i 2012, tyder på at tåken kanskje inneholder et svart hull. Det befinner seg i så fall midt i tåken i den såkalte Trapesstjernehopen, som inneholder de mest lyssterke stjernene i området.

Guide til Oriontåken

Oriontågen South East South
©

SLIK GJØR DU

Hvor og når?

Gå ut en kveld i dagene omkring nymåne 2. januar. Kl. 21 befinner Oriontåken seg mot sørøst, 25 grader over horisonten. Den er midt mellom Orions belte og føtter.

Synlighet?

Hvis du finner et sted uten lysforurensning, kan du se tåken med det blotte øye. En kikkert eller et lite teleskop gjør det lettere å se den.

Du kan ta bilder av tåken hvis du stiller kameraet på et stativ og eksponerer i 10–30 sekunder. Bruk selvutløser slik at du ikke rister på kameraet når du trykker på utløseren.