Robert Gendler, Subaru Telescope, National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ)

Nyoppdaget komet suser forbi jorda

Det blir første og siste sjanse for å se den nyoppdagede kometen C/2017 T2 når den suser forbi jorda omkring nymåne 25. mars - den vil nemlig først passere oss igjen om 829.000 år.

Om C/2017 T2 PanSTARRS

Kometen C/2017 T2 ble oppdaget så sent som 2. oktober 2017, og det er en nokså sjelden gjest.

Banen er nemlig så lang at den ikke vil passere jorda igjen før om lag 829 000 år. Som de fleste andre kometer stammer C/2017 T2 fra Kuiperbeltet litt utenfor planetenes baner.

Men sammenstøt med andre kometer og tyngdekraft fra planeter i nærheten kan slå dem ut av kurs, slik at de beveger seg inn mot det indre solsystemet.

Noen kometer fanges i en kort bane omkring sola og Jupiter, mens andre, som denne, får en veldig avlang bane, som med mange års mellomrom sender kometen inn i området omkring sola og i C/2017 T2s tilfelle tett forbi jorda.

© Ken ikeda madsen/Shutterstock

Bak fenomenet: Sola fordamper kometer

Kometer har to haler – en av gass og en av støv. De følger ikke kometens bane, men består av materiale som fordampes av solenergien.

Solenergi fordamper overflaten til kometer, og de to halene – hhv. gass og støv – blir blåst vekk fra kometen av solvinden.

De fleste kometer består av en blanding av is, støv, grus og noen småsteiner. Kometene mister mye av dette materialet, og det danner de karakteristiske halene.

C/2017 T2 ble oppdaget av teleskopet Pan-Starrs på Hawaii, som leter etter potensielt farlige kometer. Kometen vil ikke treffe jorda, men likevel komme så nær at den blir godt synlig.

I mars vil den være tydelig nok til at vi kan se den grønne halen kun ved bruk av en kikkert.

Det beste utsynet til kometen vil du få ved nymåne 24. mars, da lyset fra månen er minimalt og kometen derfor står mye tydeligere på himmelen.

Her vil du også kunne se den lange, grønne halen.

Guide til C/2017 T2 PanSTARRS

Ingen som lever i dag, vil få sjansen til å se den nyoppdagede kometen C/2017 T2 igjen.

© Shutterstock

HVOR OG NÅR?

Ved nymåne 24. mars er himmelen mørk, og forholdene er gode for å se kometen. Finn et mørkt sted uten så mye lys fra bygninger og trafikk.

Omkring klokken 22 kan du se i nordvestlig retning om lag 40 grader over horisonten. Der befinner C/2017 T2 seg en anelse nord for stjernebildet Perseus.

SYNLIGHET?

Hvis du stiller deg et sted utenfor mye lysforurensning, er C/2017 T2 synlig med en kikkert. Du vil også kunne se kometens hale mens den beveger seg over himmelen.