Nasa feirer gigantisk eksplosjon

30 år etter at de oppdaget den, imponerer en gigantisk supernova fortsatt forskerne. Nasa har derfor valgt å feire eksplosjonen med animasjoner, videoer og bilder.

Den 24. februar 1987 oppdaget en teleskop-operatør et mystisk objekt på himmelen: et utrolig kraftig lys i en fjern galakse. Lyset var over 100 millioner ganger så kraftig som lyset fra sola.

SN 1987A

Animasjonen tar deg hele veien rundt restene av stjernen.

Operatøren hadde oppdaget en supernova – den gigantiske eksplosjonen som oppstår når en stjerne dør.

Siden den gang har astronomer verden over hatt teleskopene rettet mot restene av stjernen. Særlig etter at Hubble-teleskopet ble sendt opp, i 1990, kunne fenomenet studeres i detalj.

Nasa feirer jubileet

30 år senere blir supernovaen fortsatt observert, og den skinner fortsatt klart og gir forskerne stadig nye data om stjernedød og stjernefødsler.

Derfor har Nasa valgt å markere jubileet ved å publisere en rekke observasjoner av supernovaen som forskerne har gjort siden den gang.

SN 1987A

I midten av bildet kan du se supernovaen som klare ringer.

Supernovaen med navnet SN 1987A er ifølge Nasa den nærmeste supernovaen som er blitt observert på 400 år.

En timelapse over 22 år.

Er der et sort hull?

Den store ringen som i dag er restene av eksplosjonen, består av støv som blir lyst opp av den ultrafiolette strålingen som ble avgitt under eksplosjonen. Selve stjerne ble delt i to fragmenter, som farer i hver sin retning gjennom verdensrommet med 32 millioner km/t.

SN1987A

Bildet er satt sammen av observasjoner fra tre teleskoper.

Astronomene mener at der må ha oppstått et sort hull eller en supertung nøytronstjerne der hvor eksplosjonen oppsto.

Men teknologien vår er fortsatt ikke god nok til å bevise den teorien.