De blålige glimtene lyser tre ganger kraftigere enn stjernesystemet vanligvis gjør, men til gjengjeld varer det bare omkring ti timer. Og glimt av den typen passer ikke med noe annet som astronomene kjenner til.
Tidligere teorier har gått på at lysglimtet skyldes en høyere overføring av materie fra den levende stjernen til den hvite dvergen.
På grunn av deres tette plassering og den hvite dvergens store tyngdekraft suger dvergen nemlig materiale fra den levende stjernen – hovedsakelig hydrogen.
Magnetisk dverg detonerer hydrogenbomber
Ifølge den nye teorien er det tilførselen av hydrogen som setter i gang mikronovaen.
Når den nye hydrogen-tilførselen kommer i kontakt med hydrogenet på den hvite dvergens overflate, setter det i gang en eksplosiv fusjon. Hydrogen-molekylene smelter sammen og blir til syvende og sist helium – men først etter et voldsomt brak.
VIDEO: Se en mikronova oppstå
En vanlig nova oppstår også på denne måten, men den er en million ganger så kraftig som den nye mikronovaen. I den større utgaven setter hydrogenfusjonen nemlig i gang en kjedereaksjon som omslutter hele den hvite dvergen i en enorm eksplosjon.
En mikronova er ikke like voldsom fordi et sterkt magnetfelt på den hvite dvergen avgrenser tilførselen av hydrogen. Magnetfeltet styrer det nye hydrogenet og kjedereaksjonen mot polene, og derfor blir eksplosjonen mindre og glimtet svakere.
Om mikronovaen er svak, er til gjengjeld et spørsmål om perspektiv. På universets skala er mikronovaen et temmelig uskyldig brak.
På jorden vil det til gjengjeld være den største bomben noen gang. Mikronovaen har nemlig nok kraft til å brenne gjennom hele 20 000 000 billioner kilo materiale – eller 3,5 milliarder av Egypts største pyramide.
Stjernebomber er vanlige, men vanskelige å se
Ifølge forskerne er de små brakene sannsynligvis ganske vanlige. Men på grunn av størrelsen er de vanskelige å fange opp.
Den nye rapporten tar utgangspunkt i observasjoner fra Nasa-satellitten TESS. Her fant astronomene fram til tre mulige systemer der en hvit dverg kunne sette fart på mikronovaer.
Deretter har forskergruppen brukt VLT-teleskopet ved European Southern Observatory for å bekrefte at den tredje kandidaten faktisk var en hvit dverg.
Novaer – og spesielt supernovaer – er ekstremt viktige for hvordan solsystem oppstår og forsvinner. Forskerne håper derfor at den nye mikro-broren kan avsløre mer om hvordan og hvorfor ulike stjerner eksploderer.