Shutterstock
Månen og uranus

Måne og iskjempe møtes i vintermørket

7. februar 2022: De er flere milliarder kilometer fra hverandre. Men i kveld møter månen og Uranus hverandre på stjernehimmelen.

  1. februar har du en god sjanse for å få øye på den store iskjempen Uranus – solsystemets tredje største og nest ytterste planet.

Denne kvelden står månen og Uranus veldig tett på hverandre på himmelen, og derfor kan du bruke månen som en guide som viser deg vei til den fjerne planeten.

Du kan se Uranus med en vanlig kikkert, og hvis himmelen er klar og mørk, kan du dessuten se den med det blotte øye.

Avstanden fra oss til månen er denne kvelden 395 000 kilometer, mens Uranus er hele 2,97 milliarder kilometer unna, så selv om planeten er nesten 15 ganger større enn månen, målt ut fra diameter, tar månen markant mye plass på himmelen.

Uranus har 27 måner samt 13 tynne ringer – ingen av delene er imidlertid synlige med en vanlig kikkert.

Guide til iskjempen

Stjernekort

Klokken 21.33 ses månen og Uranus om lag 35 grader over den sørvestlige horisonten.

© Jesper Grønne, Hvadihimlen.dk

SÅDAN GØR DU

HVOR OG NÅR?

  1. februar klokken 21.33 står Uranus og månen tett på himmelen . Månen er omkring halvt opplyst av solen, og du finner den om lag en tredjedel oppe på himmelen i sørvest.

SYNLIGHET

Bruk en vanlig kikkert og støtt den mot noe slik at bildet ikke beveger seg for mye. Fokuser i første omgang på månen og nyt detaljene – særlig ved grensen til den mørke siden.

Med utgangspunkt i månen beveger du kikkertens synsfelt litt opp og til høyre, omkring tre ganger månens diameter. Der finner du Uranus, som ser ut som en litt utydelig stjerne.