Kollisjon mellom nøytronstjerner sender astronomer i ekstase
For første gang har astronomer verden over observert det alle har håpet på å få se – en kollisjon mellom to nøytronstjerner. Den var så kraftig at det har sendt voldsomme rystelser gjennom hele universet. Dette markerer en helt ny tidsalder for astronomien, mener eksperter.

Grafisk gjengivelse av kollisjonen mellom to superkompakte nøytronstjerner nær lysets hastighet.
Den viktigste observasjonen noen gang i astronomiens forsøk på å forstå Big Bang.
Så stor er den oppdagelsen ESO (European Southern Observatory) og flere enn 70 observatorier verden rundt offentliggjorde samtidig sent i går, mandag:
Observasjonen av gravitasjonsbølger og lys fra en kataklysmisk kollisjon mellom to super-massive nøytronstjerner 130 millioner lysår unna.
Alle sensorer gikk amok
De første gravitasjonsbølger traff jorda 17. august, og disse ble fanget opp av LIGO, Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, og i løpet av få minutter ble hver eneste astronomisk sensor verden rundt utløst.
Tusenvis av astronomer på observatorier over hele jorda sprintet mot sine teleskoper i håp om et glimt av det alle har håpet på å observere siden Einsteins gravitasjonsbølger ble bekreftet – en kollisjon mellom to nøytronstjerner.
Og det var nøyaktig det de fikk se.
Eksplosjon rystet universet
Nøytronstjerner er de superkompakte restene av stjerner som har eksplodert, med en masse større enn vår egen sol, men en størrelse som en asteroide, tordner gjennom universet nesten like raskt som lyset.
Sammenstøtet, en kilonova, som skjedde 130 millioner lysår unna, var så kraftig at det har sendt rystelser gjennom store deler av universet og en byge av gravitasjonsbølger gjennom stjernesystemer i alle retninger.