Kollisjon mellom nøytronstjerner sender astronomer i ekstase

For første gang har astronomer verden over observert det alle har håpet på å få se – en kollisjon mellom to nøytronstjerner. Den var så kraftig at det har sendt voldsomme rystelser gjennom hele universet. Dette markerer en helt ny tidsalder for astronomien, mener eksperter.

Nøytronstjerner kolliderer

Grafisk gjengivelse av kollisjonen mellom to superkompakte nøytronstjerner nær lysets hastighet.

© Robin Dienel; Carnegie Institution for Science

Den viktigste observasjonen noen gang i astronomiens forsøk på å forstå Big Bang.

Så stor er den oppdagelsen ESO (European Southern Observatory) og flere enn 70 observatorier verden rundt offentliggjorde samtidig sent i går, mandag:

Observasjonen av gravitasjonsbølger og lys fra en kataklysmisk kollisjon mellom to super-massive nøytronstjerner 130 millioner lysår unna.

Alle sensorer gikk amok

De første gravitasjonsbølger traff jorda 17. august, og disse ble fanget opp av LIGO, Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, og i løpet av få minutter ble hver eneste astronomisk sensor verden rundt utløst.

Tusenvis av astronomer på observatorier over hele jorda sprintet mot sine teleskoper i håp om et glimt av det alle har håpet på å observere siden Einsteins gravitasjonsbølger ble bekreftet – en kollisjon mellom to nøytronstjerner.

Og det var nøyaktig det de fikk se.

Eksplosjon rystet universet

Nøytronstjerner er de superkompakte restene av stjerner som har eksplodert, med en masse større enn vår egen sol, men en størrelse som en asteroide, tordner gjennom universet nesten like raskt som lyset.

Sammenstøtet, en kilonova, som skjedde 130 millioner lysår unna, var så kraftig at det har sendt rystelser gjennom store deler av universet og en byge av gravitasjonsbølger gjennom stjernesystemer i alle retninger.

Kilonovaen ser du på bildet til venstre – rett over og til venstre for den kraftige stjernen.

© National Optical Astronomy Observatory

En tsunami av bølger gjennom verdensrommet

Fire ganger har astronomer observert bølger i verdensrommet etter sammenstøt mellom sorte hull, men å observere to nøytronstjerner som kolliderer – og den massive eksplosjonen det skaper – er en observasjon av et helt annen kaliber.

Bare LIGOs registrering av gravitasjonsbølgene fra denne begivenheten varte i omkring 100 sekunder, mens de tidligere bølgene fra kollisjoner mellom sorte hull bare har vart i brøkdeler av et sekund.

– Det er fantastisk. Universets største fyrverkerishow, sier David Reitze fra California Institute of Technology og leder av LIGO.

Essensielt bevis i jakten på Big Bang

Årsaken er at alle tunge grunnstoffer i universet, som gull, sølv og uran, i teorien må komme fra nettopp sammenstøt med så voldsom kraft mellom to så massive stjerner som nøytronstjerner, og nå er dette mer enn en teori.

Sammenstøtet, kan astronomene konstatere, har blant annet skapt en sky av gull mange ganger tyngre enn jorda.

– Nå har vi bevisene, sier astronom Vicky Kalogera fra Northwestern University, som er en av mer enn 4000 astronomer som mandag var med på å presentere den revolusjonerende oppdagelsen – blant annet i rapporten Observation of Gravitational Waves from a Binary Neutron Star Inspiral.

Astronomien revolusjonert på bare to år

Oppdagelsen av gravitasjonsbølger i 2015 ga i år tre amerikanske forskere ved LIGO nobelprisen i fysikk, og bekreftelsen av disse bølgene, som Albert Einstein forutså allerede i 1915, har vært et stort framskritt for forståelsen av Big Bang.

En viktig del av teoriene om Big Bang er de voldsomme mengdene av energi som må til for å skape universets tunge grunnstoffer – og med observasjonen av de to nøytronstjernenes dramatiske skjebne er astronomene plutselig flere lysår nærmere å avkode selve universets opphav.