Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kjempestjerne

Kjempestjerne avslører solas skjebne

STJERNEGUIDE: Kjempestjernen Arcturus lyser over 100 ganger kraftigere enn sola, og den er 25 ganger større. Men den røde kjempen røper hemmeligheten om vår egen dystre framtid. En gang i framtiden vil sola også bli en kjempe – og den vil sluke Merkur, Venus og jorda.

Shutterstock

Om Arcturus

Arcturus lyser over 100 ganger kraftigere enn sola og er den klareste stjernen på den nordlige nattehimmelen.

Stjernen er synlig i juni, selv om sola gjør at himmelen er ganske lys gjennom hele natten.

Selv om Arcturus er 25 ganger større enn sola, og overflaten er flere tusen grader kaldere, så har de to stjerner mye til felles.

Arcturus avslører hvordan sola kommer til å se ut om fire til fem milliarder år. Da har sola, akkurat som Arcturus, brukt opp hydrogendrivstoffet i kjernen og har begynt å fusjonere tyngre grunnstoffer.

Bak fenomenet: Kjemper skaper tunge stoffer

Sola er en ung stjerne av moderat størrelse. Når stjerner blir gamle, eser de ut og danner tyngre stoffer. De største danner de tyngste stoffene.

Samtidig vil sola vokse til opp mot 100 ganger sin opprinnelige diameter, og temperaturen i kjernen vil stige fra 15 til 100 millioner grader.

Arcturus gir oss et innblikk i framtiden til sola og solsystemet, men den store stjernen er langsomt på vei til å forsvinne i mørket.

Om bare 4000 år vil Arcturus begynne å bli gradvis mindre synlig fra jorda, fordi banen er vinkelrett på vår galakses spiralarm og dermed også på jordas retning.

Med en fart på 122 km/s i forhold til jorda vil Arcturus forsvinne helt for oss om noen millioner år.

Guide til Arcturus

© Stellarium

  • Hvor og hvornår?

    Du kan peke ut Arcturus (i sigtekornet) ved å følge en linje som forlenger vognstangen i stjernebildet Karlsvognen et stykke nedover til venstre på himmelen. Hvis den er vanskelig å få øye på, så prøv eventuelt med en kikkert.

  • Synlighed?

    Arcturus står midt på himmelen, 45 grader over horisonten eller lavere avhengig av hvor du befinner deg. Karlsvognen er mot vest, Arcturus mot
    sørvest.

    Visuelt får du den beste opplevelsen i timen etter midnatt, når den lyse sommerhimmelen er mørkest. Det er lettest å se Arcturus i begynnelsen av juni, når det ikke er månelys som forstyrrer.

Les også:

fullmåne
Månen

FULLMÅNE – Månen lyser opp nattehimmelen

4 minutter
Exoplaneter

Astronomer finner kopi av jorden og solen

3 minutter
Stjerner

Hele mai: Kom tett på Karlsvognens seksdoble stjerne

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul