Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan solsystemer ha to stjerner?

Et solsystem der planetene kretser rundt to stjerner, lyder som ren science fiction. Men noen mener det faktisk finnes dobbeltstjerner. Er det sant?

Nasa/ESA/Centre de Données astronomiques de Strasbour

Det er mange stjerner som ikke er alene. Minst halvparten av alle stjerner på nattehimmelen har en ledsagerstjerne. De tilhører med andre ord et system med to eller flere stjerner som tyngdekraften holder i faste baner rundt et felles tyngdepunkt.

Innen en avstand på bare 20 lysår fra sola finnes 16 dobbeltstjerner og tre trippelstjerner.

Solas nærmeste nabo, Alfa Centauri, er for eksempel et system med tre stjerner som består av de to stjernene Alfa Centauri A og B, med kort avstand til hverandre, samt Proxima Centauri, som ligger litt for seg selv.

Dobbeltstjerner blir dannet i den samme gass- og støvskyen. Derfor består de av akkurat de samme grunnstoffene og er like gamle.

Men noen ganger fødes de med ulik masse, og det gjør at de utvikler seg ulikt og ikke lever like lenge. Stjernen med den største massen vil dø først.

Solens tvilling lever fortsatt

Noen forskere mener at alle stjerner, også vår egen sol, fødes som dobbeltstjerner.

Det er mulig at solas hypotetiske tvilling, som kalles Nemesis, for milliarder av år siden ble sendt langt ut av solsystemet.

Ifølge denne teorien finnes kanskje Nemesis fortsatt et sted i Melkeveien. Tvillingen er sannsynligvis en brun dverg – altså en liten og kald stjerne som aldri blir varm nok til å starte en fusjonsprosess.

Tre metoder finner dobbeltstjerner

Dobbeltstjerner går i bane rundt samme tyngdepunkt, men ofte er bare én stjerne synlig. Derfor bruker astronomer flere metoder for å oppdage disse parene.

1. Astrometriske dobbeltstjerner

© NASA

Noen dobbeltstjerner oppdages på grunn av uregelmessigheter i bevegelsene til den kraftigste stjernen. Et eksempel på dette er Sirius og Sirius B i stjernebildet Store hund.

2. Formørkende dobbeltstjerner

© Centre de Données astronomiques de Strasbourg

Andre ganger skygger de to stjernene for hverandre. Et eksempel er Algol A i stjernebildet Perseus, som helt tydelig blir svakere hver tredje dag.

3. Spektroskopiske dobbeltstjerner

© ESA

To stjerner med kort avstand til hverandre kan man ofte påvise med et spektroskop. Castor i stjernebildet Tvillingene ble avslørt med den metoden.

Les også:

coronavirus
Sykdommer

Koronavirus-oppdatering: Få overblikket her

39 minutter
Sykdommer

Slik overtar koronavirus kroppen innenfra

3 minutter
Myter

Vitenskapen knuser myte: Barn blir IKKE høye av sukker

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul