NASA

Jordas skygge sneier fullmånen

Fullmåne OG delvis måneformørkelse. Det er programmet for denne fortryllende sommernatta, da jorda kaster skygge på den blendende gule skiva på himmelen.

Om måneformørkelsen

Jorda kaster en lang skygge ut i verdensrommet, og månen passerer med jevne mellomrom gjennom den.

I noen tilfeller blir månen helt dekket av den mørkeste delen av jordas skygge – et fenomen som kalles total måneformørkelse.

Andre ganger snitter månen bare det mørkeste av skyggen, og da får vi en delvis måneformørkelse. Det kan du se nå.

Rødlig skjær på månen

Månen vil i første omgang gå inn i den ytre, lyse delen av jordas skygge, men den overgangen er nesten umulig å få øye på.

Først når månen treffer den mørkeste delen av skyggen, kan du se en endring. En mørk, rund skygge vil vandre over månen, men uten å dekke den helt.

Skyggen kan ha en rødlig nyanse fordi månen bare blir truffet av de røde delene av sollyset, avbøyd av jordas atmosfære.

Veiviser til måneformørkelsen

© Stellarium

Sånn gjør du

HVOR OG NÅR?

Den delvise måneformørkelsen begynner 16. juli klokken 22.01 og varer nesten tre timer med høydepunkt klokken 23.30. For å se den må du ha fritt utsyn til horisonten i sørøstlig retning.

HVORDAN?

Med det blotte øye kan du se fullmånen som langsomt beveger seg gjennom jordas skygge. Med en liten kikkert kan du se kratere på månen og detaljer i landskapet.

FOTOMULIGHET?

Vil du fotografere fenomenet, må kameraet på et stativ. Et nærbilde krever et teleskop med motor, siden månen beveger seg så raskt at en eksponering på noen sekunder gir uklart bilde.