Shutterstock

Hvorfor har stjernene forskjellige farger?

Fargen på en stjerne avgjøres av overflatetemperaturen, og den kan variere fra en stjerne til en annen. Det finnes brune dvergstjerner som er noen få hundre grader varme, mens overflaten på de varmeste stjernene kan overstige 100 000 grader. Og det er noe som betyr høyst forskjellige farger.

Hele fargespekteret og mer til er faktisk representert. Stjerner kan ikke bare lyse med de klassiske fargene rød, oransje, gul, grønn, blå og fiolett, som vårt øye kan oppfatte, men også de usynlige fortsettelsene i begge retninger: infrarød og ultrafiolett stråling.

Forbindelsen mellom stjernenes farger og overflatetemperaturer kjenner vi igjen fra forhold her på Jorden.

I romtemperatur sender et legeme i hovedsak ut infrarød stråling, men hvis det varmes opp til over 500 °C, begynner man å kunne ane et rødt skjær rundt det.

Fortsetter man å varme opp til noen få tusen grader, blir legemet rødglødende slik det er tilfelle med de røde kjempestjernene, for eksempel Betelgeuse. Og ved enda høyere temperaturer blir legemet oransje og deretter gult.

Ved en temperatur på omtrent 5500 grader er det like varmt som soloverflaten og sender ut et gulhvitt lys.

Kan du finne Nordstjernen? Bruk vår guide og finn den ikoniske stjernen på nattehimmelen.

I virkeligheten sender et varmt legeme ut stråling i alle mulige frekvenser (farger), og fargen man opplever, vil i sin alminnelighet være den som er best representert i fordelingen – selvsagt forutsatt at våre øyne reagerer på den. Hvitglødende burde egentlig hett ”grønnglødende” fordi det er mest grønn farge i fordelingen.

Men denne fordelingen av frekvenser oppfatter våre øyne som nøytral hvit på grunn av måten vårt øye er bygd opp på.

Ved enda høyere temperaturer forskyves den best representerte fargen i retning av spekterets blå side, slik at stjernen oppfattes som blåhvit.

Nå er det snakk om temperaturer på 10 000 grader eller mer. Ved enda høyere temperaturer dominerer den usynlige, ultrafiolette strålingen, men det vil fremdeles være representert så mye blått at vi kan se stjernen med det blotte øye.

Les mer om hvordan stjerner oppstår.