Shutterstock
julestjerne på træ

Hvorfor har juletreets stjerne tagger?

Stjerner er jo runde kuler av glødende plasma. Likevel har stjernen på juletreet tagger. Hvordan henger det egentlig sammen?

Vi tegner og utformer stjerner med tagger fordi vi oppfatter de ekte stjernene på himmelen sånn. Årsaken er dels jordens atmosfære, dels hvordan øynene våre er bygd opp.

Fra jordoverflaten ser vi stjernene som urolige punkter som blinker. Det skyldes at lufthavet over oss aldri er helt i ro. Atmosfæren er full av små virvler og bobler som skaper forskjeller i luftens tetthet.

Forskjellene fungerer som linser som hele tiden bryter stjernelyset på nye måter, så det ser ut som om stjernene blinker.

Taggene oppstår i øynene våre

Samtidig har menneskeøyet noen små feil som betyr at lys blir spredt på en uhensiktsmessig måte. Spredningen skaper det mønsteret hjernen vår oppfatter som tagger.

Den samme effekten oppstår i Hubble-teleskopets kamera, slik at det også viser stjerner med tagger.

Julen pynter på virkeligheten

hjerte julekugle
© Shutterstock

Hjerter er tradisjonell pynt på juletreet i flere land, også i Norge. Men den klassiske julehjerteformen har ikke så mye til felles med for eksempel et menneskehjerte.

snefnug julekugle
© Shutterstock

Snøfnugg er også populær pynt, og den sekskantede formen er hentet fra de virkelige krystallene. I naturen er de imidlertid ofte skjeve og har brukne greiner.