Himmelens skarpeste stjerner danner lysende trekant

STJERNEGUIDE: Deneb, Altair og Vega er tre av nattehimmelens klareste stjerner. I hele mai kan du oppleve dem som en strålende trekant på himmelen.

STJERNEGUIDE: Deneb, Altair og Vega er tre av nattehimmelens klareste stjerner. I hele mai kan du oppleve dem som en strålende trekant på himmelen.

Shutterstock

Om Sommertriangelet

I sommermånedene kan tre av himmelens klareste stjerner – Vega, Altair og Deneb – ses høyt på himmelen i en tydelig trekant som også går under navnet Sommertriangelet.

På tross av navnet er den faktisk også synlig i vinterhalvåret, men da befinner stjernene seg nærmere horisonten, og trekanten er derfor ikke like lett å få øye på.

De tre stjernene danner til sammen en nesten likesidet trekant. Trekantens øverste punkt er stjernen Deneb, det midterste punkt til højre er stjernen Vega, og det nederste punkt i trekanten er stjernen Altair.

© Jesper Grønne

Stjernerne hører til ulike stjernebilder

Mønstre på stjernehimmelen som Sommertriangelet og Karlsvognen kalles for asterismer og er ikke stjernebilder.

Asterismer er – i motsetning til stjernebilder – sammensatt av himmellegemer som er skilt av flere tusen lysår, men ser ut til å ligge tett på hverandre.

De tre stjernene i Sommertriangelet ligger faktisk i hvert sitt stjernebilde. Tidligere var Sommertriangelet et viktig redskap for navigasjon om natten for både piloter og sjøfolk.

Guide til Sommertriangelet

sommertrekant, stjerner, konstellasjon
© Jesper Grønne

HVOR OG NÅR?

Sommertriangelet er synlig hele mai, men nettene omkring nymåne 11. mai er det beste tidspunktet å se den på. Da forstyrrer ikke månelyset, og stjernene blir tydeligere.

SYNLIGHET?

Du skal se mot øst for å se Sommertriangelet. De tre stjernene ligger 10 til 60 grader over horisonten og er de klareste stjernene i stjernebildene Svanen, Lyren og Ørnen.

Hvis du vil ta et bilde av Sommertriangelet, trenger du en bred vidvinkel. Eventuelt kan du ta overlappende bilder som senere kan settes sammen til en stjernemosaikk.