Shutterstock

Himmelens skarpeste stjerner danner lysende trekant

Hele sommeren: Deneb, Altair og Vega er tre av nattehimmelens klareste stjerner. Kom tett på de tre gigantene når de former en spektakulær trekant på himmelen.

Om Sommertriangelet

I sommermånedene kan tre av himmelens klareste stjerner – Vega, Altair og Deneb – ses høyt på himmelen i en tydelig trekant som også går under navnet Sommertriangelet.

På tross av navnet er den faktisk også synlig i vinterhalvåret, men da befinner stjernene seg nærmere horisonten, og trekanten er derfor ikke like lett å få øye på.

De tre stjernene danner til sammen en nesten likesidet trekant. Trekantens øverste punkt er stjernen Deneb, det midterste punkt til højre er stjernen Vega, og det nederste punkt i trekanten er stjernen Altair.

© Jesper Grønne

Stjernerne hører til ulike stjernebilder

Mønstre på stjernehimmelen som Sommertriangelet og Karlsvognen kalles for asterismer og er ikke stjernebilder.

Asterismer er – i motsetning til stjernebilder – sammensatt av himmellegemer som er skilt av flere tusen lysår, men ser ut til å ligge tett på hverandre.

De tre stjernene i Sommertriangelet ligger faktisk i hvert sitt stjernebilde. Tidligere var Sommertriangelet et viktig redskap for navigasjon om natten for både piloter og sjøfolk.

Guide til Sommertriangelet

sommertrekant, stjerner, konstellasjon
© Jesper Grønne

HVOR OG NÅR?

Sommertriangelet er synlig hele juli, og de tre stjerner lyser så kraftig at du kan se dem med det blotte øyet – selv fra et sted med relativt høy lysforurensning, for eksempel i en by.

SYNLIGHET?

Du skal se mot sørøst for å se Sommertriangelet. De tre stjernene ligger 30 til 80 grader over horisonten og er de klareste stjernene i
stjernebildene Svanen, Lyren og Ørnen.

Hvis du vil ta et bilde av Sommertriangelet, trenger du en bred vidvinkel. Eventuelt kan du ta overlappende bilder som senere kan
settes sammen til en stjernemosaikk.