Himmelens klareste stjerne leverer fargerikt lysshow

STJERNEGUIDE: Sirius lyser 25 ganger kraftigere enn solen og er dermed den klareste av alle stjerner på himmelen. Se den om kvelden i begynnelsen av mars.

STJERNEGUIDE: Sirius lyser 25 ganger kraftigere enn solen og er dermed den klareste av alle stjerner på himmelen. Se den om kvelden i begynnelsen av mars.

SHUTTERSTOCK

Om Sirius:

Sirius, som ligger i stjernebildet Store hund, er den klareste av alle stjerner på himmelen. Den kalles også for Hundestjernen og var på grunn av lysstyrken tidligere et viktig navigasjonsredskap for sjøfolk.

Når Sirius lyser så klart, skyldes det ikke bare at den lyser 25 ganger kraftigere enn sola, men også – og faktisk særlig – at den bare ligger 8,6 lysår unna og derfor er en av de nærmeste stjernene.

Sirius B er i dag en svaktlysende hvit dvergstjerne. Den utgjør Sirius-systemet sammen med Sirius A, som fortsatt er en klar, blå stjerne.

© NASA

Stjernen har en lysstyrke, såkalt magnitude, på -1,46 og er dermed mer lyssterk enn Saturn. Over de neste 60 000 år vil Sirius lyse enda kraftigere, siden den kommer tettere på solsystemet.

Selv om Sirius ser ut som bare én stjerne, har den faktisk en ledsager, den mye mindre og svakere Sirius B – populær kalt Valpen – som er en hvit dverg som går i bane rundt Sirius A.

Guide til Sirius:

Sirius er himlens klareste stjerne
© Stellarium

HVOR OG NÅR?

Stjernen står lavt på himlen om kvelden omkring klokken 23 i januar. Den lave posisjonen gjør at lyset påvirkes av den lange veien gjennom
atmosfæren og skaper et flott fargespill.

Finn et sted med fritt utsyn i sørlig retning. Beveg blikket langsomt opp fra horisonten, og så vil du se Sirius som en kraftig lysende flekk om lag 10-15 grader over horisonten.

SYNLIGHET?

Med en kikkert kan du se fargespillet tydelig. Hvis du vil se det lille Sirius B-elementet i det imponerende stjernesystemet, må du få tak i et teleskop.