Shutterstock

Gigantiske stjerner gjemmer seg bak Oksens røde øye

I begynnelsen av september funkler Hyadene på nattehimmelen. Du kan se den 625 millioner år gamle stjerneklumpen by på et stjerneshow helt utenom det vanlige.

Om Hyadene

En eldgammel klump av stjerner som kalles Hyadene stråler nå på himmelen midt i stjernebildet Tyren – tett på den klare, rødlige stjernen Aldebaran, som kalles Oksens røde øye.

Hyadene er den nærmeste såkalte åpne stjernehopen – den er bare omkring 153 lysår unna – og som andre åpne stjernehoper består den av stjerner som er dannet i den samme gasskyen og på noenlunde samme tidspunkt.

Hyadene og stjernen Aldebaran danner en stor V midt i stjernebildet Tyren.

© Jerry Lodriguss

Hyadene er omkring 625 millioner år gamle, og de fem klareste stjernene i hopen har brukt opp hydrogenet i kjernene og holder på å svulme opp til gigantstjerner.

Stjernehoper holdes sammen av gravitasjonen mellom stjernene, men en tredjedel av stjernene i Hyadene er nå så langt fra hopens sentrum – mer enn 33 lysår – at de ikke lenger blir holdt fast i hopen.

Guide til Hyadene

© Stellarium

HVOR OG NÅR?

I begynnelsen av september er forstyrrelsen fra månelyset liten, og du kan finne Hyadene mot øst-nordøst om lag fra klokken 23. I løpet av natten beveger hopen seg høyere opp og mot sørøst.

SYNLIGHET?

Etter klokken tre dukker de tre stjernene i Orions belte opp mot øst, og de kan hjelpe deg med å finne Hyadene. Tegn opp en linje fra beltet 20 grader opp på himmelen, så finner du Hyadene. '

Den rødlige stjernen Aldebaran kan du se med det blotte øye, og det samme gjelder de fem klareste stjernene i Hyadene. Med en kikkert kan du se mange flere av stjernene i hopen.