Om Hyadene
En eldgammel klump av stjerner som kalles Hyadene stråler nå på himmelen midt i stjernebildet Tyren – tett på den klare, rødlige stjernen Aldebaran, som kalles Oksens røde øye.
Hyadene er den nærmeste såkalte åpne stjernehopen – den er bare omkring 153 lysår unna – og som andre åpne stjernehoper består den av stjerner som er dannet i den samme gasskyen og på noenlunde samme tidspunkt.

Hyadene og stjernen Aldebaran danner en stor V midt i stjernebildet Tyren.
Hyadene er omkring 625 millioner år gamle, og de fem klareste stjernene i hopen har brukt opp hydrogenet i kjernene og holder på å svulme opp til gigantstjerner.
Stjernehoper holdes sammen av gravitasjonen mellom stjernene, men en tredjedel av stjernene i Hyadene er nå så langt fra hopens sentrum – mer enn 33 lysår – at de ikke lenger blir holdt fast i hopen.
Guide til Hyadene

HVOR OG NÅR?
I begynnelsen av september er forstyrrelsen fra månelyset liten, og du kan finne Hyadene mot øst-nordøst om lag fra klokken 23. I løpet av natten beveger hopen seg høyere opp og mot sørøst.
SYNLIGHET?
Etter klokken tre dukker de tre stjernene i Orions belte opp mot øst, og de kan hjelpe deg med å finne Hyadene. Tegn opp en linje fra beltet 20 grader opp på himmelen, så finner du Hyadene. '
Den rødlige stjernen Aldebaran kan du se med det blotte øye, og det samme gjelder de fem klareste stjernene i Hyadene. Med en kikkert kan du se mange flere av stjernene i hopen.