Shutterstock

Du kan se over 600 stjerner i samlet flokk

Februar 2023: Hundrevis av stjerner tett samlet i glitrende klumper. Akkurat nå har du sjansen for å se et av stjernehimmelens vakreste syn. Vi gir deg guiden til den unike opplevelsen.

Om Kusken

Et smykkeskrin av flere hundre funklende stjerner – slik kan de såkalt åpne stjernehopene best beskrives, og akkurat nå er det ekstra gode sjanser for å få øye på tre av dem, når stjernebildet Kusken står høyt på himmelen hver kveld.

Her finner du stjernehopene Messier 36, Messier 37 og Messier 38, som til sammen danner en lett buet linje over den store, regelmessige femkanten som utgjør Kusken.

De tre stjernehopene inneholder omkring 660 foreløpig identifiserte stjerner.

© Eckhard Slawik/SPL

Åpne stjernehoper er samlinger av flere hundre stjerner som er dannet i den samme gasskyen.

For eksempel inneholder Messier 37, som er stjernehopen lengst til venstre, 500 stjerner, noe som gjør den til den klart største og mest lyssterke av de tre åpne stjernehopene i Kusken.

Messier 36, som er den minste av hopene, inneholder bare omkring 60 stjerner.

Guide til Kusken

©

HVOR OG NÅR

Stjernebildet Kusken ses tydelig i dagene omkring nymåne 20. februa.,Du finner det høyt på himmelen ved mørkets frembrudd, før det beveger seg nedover i løpet av natten.

SYNLIGHET

Klokken 23 lyser stjernen Capella i Kusken om lag 55 grader over horisonten i vestsørvestlig retning. Fang den i en kikkert, sving litt ned og til venstre, så ser du de tre stjernehopene.

På grunn av Kuskens høye plassering på himmelen kan du med fordel sitte i en stol der du kan støtte albuene på armlenene eller mot kroppen, slik at bildet i kikkerten blir rolig.

Kan du finne Nordstjernen? Bruk vår guide og finn den ikoniske stjernen på nattehimmelen.