Shutterstock

Døende superkjempe lyser rødt i vinternatten

STJERNEGUIDE: Den er 20 ganger større enn solen, kraftigere enn de fleste stjerner – og døden nær. Superkjempen Betelgeuse nyter livets høst som himmelens røde konge; senere venter undergangen i en gigantisk supernova-eksplosjon.

Om superkjempen

Når kveldene blir mørke omkring nymåne 6.-7. desember, kan du se en av himmelens klareste stjerner, Alfa Orionis, også kjent som Betelgeuse.

Stjernen er en såkalt rød superkjempe, og som andre røde superkjemper har Betelgeuse brukt opp hydrogenet i kjernen og den vil derfor snart brenne ut.

Når det skjer, eksploderer stjernen i en supernova og blir synlig selv om dagen.

Den lave drivstoffbeholdningen betyr dessuten at Betelgeuse er kaldere enn andre stjerner og derfor har endret farge fra hvit til rød.

ALMA-teleskopet i Atacamaørkenen i Chile har tatt beste bildet av Betelgeuse så langt. Det er første gang teleskopet registrerer en stjernes overflate.

© ALMA/ESO/Shutterstock

På tross av den framtredende posisjonen Betelgeuse har på himmelen, vet astronomene fortsatt ikke akkurat hvor stor den er. Det skyldes blant annet at stjernen pulserer, og at det ikke er noen himmellegemer i bane rundt den.

Astronomene anslår at den er på opptil 21 solmasser, mens diameteren er 950 ganger så lang.

STJERNEGUIDE

Betelgeuse (sirkel) utgjør skulderen i stjernebildet Orion og vandrer fra øst mot sør på himmelen i løpet av kvelden.

© Stellarium.app

Slik gjør du

HVOR OG NÅR?

Nettene omkring nymåne 7. desember er spesielt gunstige fordi månens lys er svakt og derfor ikke forstyrrer. Se mot den østlige horisonten om kvelden 6. desember fra omkring kl. 19, og finn de seks stjernene i stjernebildet Orion. Kjempen Betelgeuse er stjernen øverst til venstre.

HIMMELHØYDE

Ved syv-tiden står Betelgeuse rett over horisonten mot øst. Omkring kl. 22 har den steget til ca. 30 grader over horisonten i sørøstlig retning. Fra midnatt kan du se kjempestjernen mot sør omkring 40 grader over horisonten.

SYNLIGHET?

Du kan se Betelgeuse med det blotte øye, men den rødlige fargen er lettest å se hvis du bruker en vanlig kikkert eller et teleskop.