Eggeformet stjerne lyser blått
Stjerne

Se stjernen Vega ved solnedgang. 

© SHUTTERSTOCK

Blå, eggeformet stjerne tjuvstarter natten

Nattehimmelens nest klareste stjerne roterer så raskt at den har vridd seg selv skjev. Det sterke blå lyset er synlig allerede ved solnedgang, så skynd ut deg og nyt den kosmiske kjempen.

30. april 2018 av Jesper Grønne

Stjernen Vega er den nest klareste på den nordlige stjernehimmelen og den femte klareste av alle stjernene på himmelen. Vega har et blålig skjær, noe som skyldes en temperatur på 9300 grader, mens sola bare er 5500 grader.

Vega er en av de første stjernene som dukker opp på himmelen om kvelden. Den lyser så kraftig at den er synlig allerede før sola går ned bak horisonten.

Vega er en del av den såkalte sommertrekanten sammen med stjernene Deneb og Altair. De tre stjernene er blant de klareste på himmelen om sommeren.

Slik gjør du

  • I den første halvparten av mai kan du se Vega om lag 25 grader over den nordøstlige horisonten rundt solnedgang. I løpet av natten beveger den seg mot øst og høyere opp på himmelen.

  • Lyset fra Vega er så kraftig at du kan se den selv fra et sted med mye kunstig lys. Men da kan det blir vanskelig å se Melkeveien ved siden av stjernen.

  • Hvis du vil ta bilder, så velg en vid billedvinkel og sett kameraet på høykant, slik at du kan få med både forgrunn og stjerner. Bruk stativ og selvutløser for å unngå skjelving, og eksponer i omkring 30 sekunder.

© JESPER GRØNNE, HVAD I HIMLEN.DK

VISSTE DU AT

Vega roterer med nesten en million km/t ved ekvator – over 600 ganger raskere enn jorda. 

Den høye farten har trukket stjernen ut i en oval form, og hvis rotasjonen var bare ti prosent raskere, ville sentrifugalkraften rive stjernen fra hverandre.

Du kan være med selv

Hvis du har fått blod på tann og vil gi deg i kast med stjernekikking, kan du nå skaffe deg den perfekte startpakke

  • En kraftig håndkikkert for å utforske solsystemet.
  • En guide til stjernehimmelen i 2018, slik at du vet når du skal kikke og når.
  • To utgaver av Illustrert Vitenskap som forteller deg hva du skal holde øye med.

Du kan evt. peke kikkerten mot stjernebildet Svanen, der to stjerner støter sammen og eksploderer i en rød nova omkring år 2022 – et fenomen du kan se med kikkerten fra Mitilux.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: