Shutterstock

Astronomisk øye skuer fra himmelen

Slutten av februar 2022: For 4000 år siden begynte en døende stjerne å utvikle seg fra en rød kjempe til en hvit dverg. Akkurat nå kan du se restene etter stjernen stirre tilbake på deg fra himmelen.

Om Ringtåken

For 4000 år siden begynte en døende stjernes kamp mot fysikkens lover, og i oktober kan du se utviklingen, kjent som Ringtåken, på nattehimmelen.

Det som en gang var en lysende stjerne, større enn solen, er nå en hvit dverg omkranset av en ring av rester fra stjernen og planetene som gikk i bane rundt den.

I milliarder av år fusjonerte hydrogenkjerner til helium i stjernens indre, helt til den gikk tom for drivstoff.

Fra lysende stjerne til hvit dverg

Da svulmet stjernen først opp til en rød kjempe, pulveriserte alt i nærheten og skrumpet deretter inn til en hvit dverg.

Restene av stjernen og planetene utgjør den røde tåken omkring den lille, kompakte hvite dvergen som er synlig på nattehimmelen i slutten av oktober.

Den framstår som en lysende flekk litt sør for stjernen Vega, og den er så fjern at det krever en kraftig kikkert hvis du vil se et glimt av tåken.

GUIDE TIL Å SE RINGTÅKEN

Stjernekort Ringtågen
© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

SÅDAN GØR DU

HVOR OG NÅR?

Gå ut klokken 24 6. oktober, når månelyset ikke forstyrrer. Da finner du Ringtåken mot vest, litt sør for stjernen Vega i det firkantede stjernebildet Lyren.

SYNLIGHET

Ringtåken er veldig liten og krever en stor kikkert og veldig gode observasjonsforhold. Sørg derfor for å oppsøke den under klare forhold, når det ikke er lysforurensning mot vest.

Med et lite teleskop får du et mye bedre bilde – en liten, rund, lysende ring. Med et større teleskop avsløres strukturer i planettåken og den lille hvite dvergstjernen i midten.