Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Astronomer må skrive om stjernenes livshistorie

Stjerner lever ikke livet etter læreboka. Observasjoner endrer hele tiden astronomenes bilde av et stjerneliv, og nå har et forskningsresultat gitt vind i seilene til en gammel teori om at sola har en forsvunnet tvilling.

I takt med at teleskopene blir mer fintfølende, får astronomene stadig større innsikt i de glødende kulene av gass som lyser opp universet.

Men observasjoner har også gjort det klart at ikke alle stjerner lever livet slik astronomiens lærebøker sier at de skal.

Alle stjerner fødes i par

I 2017 la de to astrofysikerne Sarah Sadavoy og Steven Stahler fram en radikal hypotese om at alle universets stjerner fødes i par.

Forskerne hadde finstudert stjernedannelsen i den såkalte Perseus-skyen, som befinner seg i stjernebildet av samme navn.

I skyen fant de mange såkalte binære stjernesystemer, der to stjerner går i bane rundt et felles tyngdepunkt. En stor del av stjernene var helt nyfødte.

Den eneste statistiske modellen som passet med funnene, var basert på at alle stjerner fødes i par. Senere i livet kan tvillingene bli skilt av ytre krefter.

Les også:

Slanger

Et liv på magen ga slangen suksess

10 minutter
Folkeslag

Derfor forlot mayaene Tikal

3 minutter
Klimaendringer

Skogbranner er en tikkende bombe under CO2-regnskapet

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul