Amatør fotograferer det første lyset fra en supernova
En serie bilder fra en amatørastronom har fanget et spektakulært astronomisk fenomen for første gang: det første lyset fra en supernova.
Victor Buso – en 58 år gammel låsesmed fra Argentina – testet sitt nye kamera den 20. september 2016 ved å ta en rekke bilder av galaksen NGC 613 gjennom et teleskop.
De første bildene han tok, viste galaksen som den normalt ser ut. Men plutselig dukket det opp en flekk som lyste kraftig.
Det viste seg at Victor Buso var den første som har klart å fange opp det første lyset fra en eksploderende stjerne – en supernova.
Lys avslører stjernens liv
Låsesmeden kontaktet straks det argentinske astrofysiske instituttet, som videresendte opplysningene til større astronomiske organisasjoner.
I løpet av kort tid pekte flere store teleskoper – blant annet Lick-teleskopet i California og Keck-teleskopet på Hawaii – mot den lysende flekken. Og nå er astronomenes observasjoner blitt beskrevet i Nature.
Det første lyset fra en supernova er spekket med informasjon om stjernen.
For eksempel har astronomer regnet ut at stjernen hadde 20 solmasser, men at den var redusert til fem solmasser i eksplosjonsøyeblikket. Trolig fordi en annen stjerne har stjålet masse fra den.