Shutterstock

4 gratis apper som gjør det morsomt å se på stjernehimmelen

La deg forføre av stjernehimmelens mangfold med 4 gratis apper som gjør det enkelt å få oversikt over himmellegemene. Det eneste det krever, er et par klikk på smarttelefonen din.

Det er ikke lenger nødvendig med bøker og stjernekart og for å gå på oppdagelsesferd på stjernehimmelen.

Der finnes nå mange ulike apper som gjør det enkelt å få oversikt over himmellegemene, slik at du kan se hva som er hva. Vi presenterer deg for et utvalg av dem her.

1. Oversikt over himmelen i sanntid

Lurer du noen ganger på hvilken stjerne som lyser på himmelen foran deg?

Da er det mange opplevelser å hente i astronomi-appen Star Chart, som ved hjelp av blant annet telefonens kompass og GPS hjelper deg med å identifisere de stjernene du peker på. Det er som å ha sin egen stjerneekspert – bare gjennom mobiltelefonen.

Samtidig gjør appen det mulig å endre din posisjon og se hvordan stjernehimmelen ser ut på den andre siden av jorda akkurat nå.

Plattform: iOS, Android

2. Finn fram til din yndlingsplanet

© Shutterstock

Velg en planet, en stjerne eller en satellitt fra listen, så får du instrukser for å finne den.

Det er i store trekk prinsippet bak appen Star & Planet Finder, som ved hjelp av såkalt augmented reality – en blanding av fysiske og virtuelle data – peker ut den planeten eller stjernen du vil se på himmelen, med retningsangivelser på displayet.

Plattform: iOS

3. Få tips til de beste utkikkspostene

Stjerneklynger, og gjerne massevis av dem, kan få de fleste til å miste pusten og glemme tid og sted.

Appen Night Sky gir deg de beste posisjonene for å se spektakulære fenomener. Den holder deg også oppdatert om været, slik at du ikke pakker ryggsekken med varm kakao og ullsokker helt forgjeves.

Plattform: iOS og Android

4. Se den internasjonale romstasjonen

Romstasjonen ISS fulgt av SpaceX Dragon CRS-9.

© M. Langbroek, ESA.

Selv om den befinner seg 400 kilometer fra jordas overflate og beveger seg med en hastighet på 28 000 km/t, kan du faktisk være noen ganger seg den internasjonale romstasjonen, ISS, med det blotte øye.

Med appen ISS detector blir det mye enklere.

Appen gir deg et varsel fem minutter før ISS viser seg på himmelen i ditt område, og samtidig sjekker den om værforholdene er gunstige.

Plattform: Android