stjerner i forskellige farger

Stjerner blinker i et vell av farger

Stjerner er massive, lysende himmellegemer som du kan se på nattehimmelen med det blotte øye. Noen stjerner lyser rødt eller gult, mens andre stjerner lyser blått eller hvitt. Forskjellen i stjernenes farge skyldes varmen på overflaten. De kaldeste stjernene lyser for eksempel rødt. Stjerner blinker når vi ser på dem fra jorden. Stjerner blinker på grunn av atmosfæren vår. Lyset fra stjerner reiser nemlig gjennom mange lag av kald og varm luft i atmosfæren, og disse lagene kan bøye stjernenes lys. Stjerner nærmere horisonten har en tendens til å blinke mest, fordi lyset fra dem må reise igjennom mer atmosfære. Gå på oppdagelsesferd i arkivet vårt og lær mer om himmelens stjerner.

Hva er stjerner?

Stjerner består først og fremst av hydrogen og helium, og de fødes i skyer av støv og gass. En stjerne oppstår når det er en større tyngdekraft enn normalt i skyen, noe som gradvis øker tettheten av elementene.

Den høyere tettheten gir også høyere temperaturer og større trykk. På et tidspunkt vil prosessen skape så høye temperaturer at det blir skapt en atomkjernereaksjon kalt fusjon. Det innebærer at grunnstoffer smelter sammen og blir tyngre.

Fusjonen skaper varmeenergi og prosessen vil fortsette helt til den kommer til grunnstoffet jern. Jern tar nemlig mer energi enn det gir, og derfor vil stjerne begynne å miste energien og begynne på den siste delen av livet.

Hva som da skjer med stjernen, kommer an på størrelsen.

Tunge stjerner

En tung stjerne vil utvikle seg til den største typen stjerne i universet, en rød superkjempe.

Stjernen blir mer kompakt i kjernen på grunn av jernet, og det skaper en enorm tiltrekningskraft som til slutt innebærer at stjernen eksploderer i en supernova eller blir et sort hull.

Blir stjernen en supernova, vil den sprenges i stykker og bare etterlate kjernen i form av en liten nøytronstjerne.

Blir stjernen til et svart hull, vil stjernens bli presset så mye sammen at tyngdekraften ikke vil la noe slippe unna – ikke engang lys, og derfor kalles denne typen et svart hull.

Lette stjerner

En lett stjerne stopper ikke fusjonsprosessen ved jern, men kan fortsette fram til den når karbon.

Ved dette stadiet vil karbonet samle seg i stjernens sentrum, mens resten av stjernens gasser blir slynget ut i rommet, der de kan danne stjernetåker og nye stjerner.

Stjernen er nå en hvit dverg, og etter mange milliarder år vil den brenne helt ut og bli til en svart dverg.

hva er stjerner

© Shutterstock

Hvor mange stjerner finnes det?

Det er nærmest uendelig mange stjerner i universet, og astronomer kan ikke gi et svar på presist hvor mange stjerner som lyser opp i rommets mørke.

Det er faktisk vanskelig å beregne hvor mange stjerner det er i Melkeveien. Det skyldes blant annet at mange små stjerner, såkalte røde dverger, lyser veldig svakt. Det anslås imidlertid at det er mellom 100–400 milliarder stjerner i Melkeveien.

Stjerner

© Shutterstock

Stjernebilder er himmelens veivisere

Stjerner har historisk sett vært viktige for navigasjon, siden plasseringen kan fungere som peilemerker.

Stjernebilder er grupper av stjerner innen et avgrenset område som har hatt stor betydning i den greske og romerske antikken, for eksempel til navigasjon. Stjernebildene gjorde det lett å finne de stjernene som kunne brukes til å vise posisjon og retning.

Stjernebildene ble også brukt som kalender, siden de endrer posisjon på himmelen alt etter tidspunktet på året. Det skyldes jordens rotasjon om sin egen akse og jordens reise rundt solen.

stjernebilde av loeven

© Shutterstock