Planeten Venus
Planeten Venus kalles noen ganger Jordens søsterplanet, men likheten gjelder bare planetenes størrelse og masse. På overflaten av Venus er det som i en stekende varm trykkoker.
Nå har forskere kanskje funnet spor av liv på den glovarme planeten. I skyene på Venus har de funnet gassen fosfin, som her på jorden blir produsert av mikrober.
Gassen kan enten være spor av liv eller restene en kjemisk prosess vi fortsatt ikke kjenner til, forklarer forskerne i studien som nettopp er publisert i tidsskriftet Nature.
«Da vi så de første tegnene på fosfin omkring Venus, fikk vi et sjokk», sier professor i astronomi Jane Greaves, som har stått i spissen for utgivelsen.
Oppdagelsen er gjort på bakgrunn av observasjoner med James Clerk Maxwell-teleskopet og ALMA-teleskopet.
Skylaget på Venus ligger i 50–80 kilometers høyde og består først og fremst av svoveldioksid og svovelsyre, men under den er Venus en steinplanet og har en fast overflate akkurat som jorden. Temperaturen på overflaten ligger i gjennomsnitt på omkring 460 grader, og det gjør planeten til solsystemets varmeste planet.
Atmosfæren på Venus
Varmen kommer fra sola og holdes igjen på planeten av den tykke atmosfæren. Hele 96 prosent av atmosfæren er karbondioksid, og derfor har Venus svært høy drivhuseffekt.
Venus har ingen måner. Til gjengjeld har den mer enn tusen vulkaner på mer enn 20 kilometer i diameter. En av jordas største vulkaner, Mauna Loa, måler til sammenligning bare 2,5 kilometer på tvers.
På Venus er trykket som på havets bunn
Venus’ tykke atmosfære betyr at trykket på overflaten av planeten er 92 ganger høyere enn på Jordens overflate. Det tilsvarer trykket man finner 900 meter under havflaten på Jorden.
Øverst i Venus’ atmosfære ligger et lag av svovelsyreskyer som omgir planeten og gjør det umulig å se overflaten utenfra uten bruk av radar.
Hvorfor roterer Venus så langsomt?
Venus er den eneste planeten i solsystemet der et døgn er lengre enn et år. Et døgn på Venus, altså tiden det tar Venus å dreie en gang rundt sin egen akse, er 243 jorddøgn. Derimot er et år på Venus, altså tiden det tar Venus å gå en gang rundt sola, bare 225 jorddøgn.
Som om ikke det var nok, roterer Venus «baklengs»: Den går rundt sola mot klokka, men roterer rundt seg selv med klokka.