Se video: solformørkelsens ABC

Hva skjer egentlig under en solformørkelse? Og hvorfor er en total solformørkelse så sjelden? Denne videoen gir deg svar.

Videoen over viser hvordan samspillet mellom Jordens og Månens baner med ett til to års mellomrom fører til at en total solformørkelse oppstår et sted på kloden.

Samtidig gir animasjonen svar på hvorfor og hvordan det har seg at Månens skygge gjør Solen svart.

I videoen får du blant annet svar på disse spørsmålene:

Hvordan oppstår en total solformørkelse? Svar: Når Månen plasserer seg rett mellom Jorden og Solen og skygger helt for Solen.

Hvorfor opplever vi ikke solformørkelser hver gang Månen gjennomfører et kretsløp rundt Jorden og plasserer seg mellom planeten og Solen? Svar: Hvert år er det i prinsippet 13 sjanser for solformørkelse, men Månens bane rundt Jorden vipper med 5 grader, og derfor skygger ikke Månen for Solen hver gang Månen plasserer seg i rommet mellom Jorden og Solen.

Hvorfor medfører Månens vippede bane at det bare er to sjanser for total solformørkelse i året? Svar: Der er bare to posisjoner i Månens vippede bane der Månen kan plassere seg rett mellom Jorden og Solen.

Hvorfor er sjansene så små for en total solformørkelse? Svar: I praksis plasserer Månen seg i én av disse to posisjonene bare med ett til to års mellomrom.

Hvordan beveger Månens skygge seg over Jorden under en total solformørkelse? Svar: Totale solformørkelser dekker en 16 000 kilometer lang og 160 kilometer bred bane på Jorden.

Klikk på videoen øverst på siden for å se den.

Se mer: Solformørkelse sett fra rommet

I dette videoklippet kan du se hvordan en solformørkelse ser ut i virkeligheten.

Solformørkelsen er partiell – delvis – og filmet fra Nasas SDO-laboratorium.