Solceller solformørkelse

Solformørkelse utfordrer Europas energiforsyning

Når Månen skygger for Solen i Europa under solformørkelsen 20. mars, kan det skape problemer på elnettet som i flere timer må unnvære strøm fra solcelleanlegg.

16. mars 2015 av Julie Hjerl Hansen

Om formiddagen 20. mars vil en solformørkelse kunne oppleves fra Grønland til Tyrkia. Mens astronomiinteresserte gleder seg til å oppleve solsystemet vise muskler, venter energisektoren i spenning.

I timene da Månen skygger for Solen, vil Europas solcelleanlegg nemlig av gode grunner være satt ut av spill, og det kan skape problemer på elnettet.

Månen stjeler sollyset under en solformørkelse

Solenergi utgjør i dag tre prosent av Europas energiforsyning. Det høres kanskje ikke ut som så mye. Men under solformørkelsen 20. mars må Europa unnvære 35 000 megawatt fra solenergi i to timer.

Til sammenligning er et gjennomsnittlig amerikansk kullkraftverk i stand til å produsere 600 megawatt.

Energisektoren har forberedt seg på solformørkelsen i månedsvis

Siste gang en så omfattende solformørkelse inntraff i Europa i 1999, utgjorde solenergi en mye mindre andel av Europas energiforsyning. Solformørkelsen 20. mars blir derfor en generalprøve for elnettet.

Energisektoren har brukt de siste månedene på å forberede seg på solformørkelsen. De europeiske elsystemoperatørene har nøye undersøkt risikoen og koordinert en innsats for å erstatte den manglende strømmen fra solcelleanleggene med andre energikilder og håper på den måten å unngå strømavbrudd.

Les mer om hvordan solutbrudd kan lamme elnettet

En solformørkelse kan være utfordrende for elnettet, fordi Solens energirike stråler blir blokkert av Månen. Solens voldsomme vær kan imidlertid skape mye større problemer for energiforsyningen og lamme elnettet helt:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: