Solformørkelse 2015: Rapport fra Nord-Atlanteren

Illustrert Vitenskaps utsendte har hoppet på skipet MF Norrønna, som frakter solformørkelsesentusiaster fra 10 nasjoner til Færøyene der de skal oppleve total solformørkelse 20. mars.

Eclipse på færøerne - 9.10

"Ustadig vær, men stor, stor opplevelse"

20. mars 2015

Det ble det ustadige færøyske været som styrte solformørkelsen over Torshavn. Og skyene bestemte seg for å dekke godt og grundig for Solen og Månen under den totale solformørkelsen.

Mørket kom og la seg som en tung dyne over Torshavn. Det mest fascinerende var at mørket til slutt kom så raskt og stengte for alt lys. I to minutter lå Torshavn svart, og så ble den store lyskontakten tent igjen.

Klokken 10.07 lokal tid var det fortsatt delvis solformørkelse og de fleste skyer hadde blåst bort, og man kunne se Månens skive fortsatt dekke en tredel av Solen.

Det var et lotterispill å satse på klart vær over Torshavn. Likevel slår det det meste av alt annet man kan oppleve.

På alle høydedrag rundt Torshavn sto mennsker tett i tett og stirret mot sørvest for å fange solformørkelsen. Nå blir det skålt i champagne – det internasjonale ritualet for solformørkelse. Og om litt blir det gigantisk byfest i hele den gamle delen av Torshavn, som er pyntet og stengt for biler. Sent i kveld kulminerer festen med rekkedans.

"Solformørkelse vekker de sterkeste følelsene"

18. mars 2015

Svart sol for niende gang

Gåsehuden dekker kroppen på et øyeblikk. Det totale mørket skremmer og fremkaller frykt. Og når lyset kommer tilbake, bobler euforien gjennom kroppen.

Dr. Kate Russo ved Queens University i Belfast, Nord-Irland, er ikke tvil om at solformørkelser er en av de sterkeste følelsesmessige begivenhetene man kan oppleve.

Dr. Russo, 42, er psykolog og ”eclipse chaser" – "solformørkelsesjeger". Hun er på Færøyene for å oppleve sin niende formørkelse – den første var i Frankrike i 1999.

– En delvis og en total solformørkelse kan overhodet ikke sammenlignes, sier Kate Russo. – En delvis solformørkelse er avgjort fantastisk. Men det er en intellektuell opplevelse. Det er fascinerende å se Månen gli foran Solen, og det gir en god følelse for hvordan objekter beveger seg rundt i verdensrommet og er lærerikt.

– En total solformørkelse er derimot en intens følelsesmessig opplevelse. Lyset skifter farge. Mørket sniker seg inn. Noe er ikke som det skal være. Så ser man den lysende ringen. Og når lyset kommer tilbake, er man vilt begeistret, sier Kate Russo.

Solgt etter første solformørkelse

Kate Hudson hadde solformørkelse på sin liste over ting hun skulle prøve én gang i livet. Da hun hadde opplevd den første, var hun solgt. Hun var blitt en "eclipse chaser".

– Man må ha opplevd en total solformørkelse for å forstå hvor stort det er. En solformørkelse er en følelsesmessig berg-og-dalbanetur, og den ønsker man å gjenta. Så det blir en lidenskap å studere kart med kommende solformørkelser og planlegge reiser til alle områder av kloden.

Som psykolog har Kate Russo blikk for hvilke personer som blir "eclipse chasers"

– Det er vanligvis eventyrlystne mennesker med stort initiativ. De liker å reise og er naturinteressert. Og så har de ofte lest en hel del science fiction.

– Ikke alle blir naturligvis så grepet av en total solformørkelse at det blir en lidenskap. Mannen min blir med på disse turene. Han synes det er fantastisk, men ikke i samme grad som meg. Han beskriver seg selv som ”eclipse chaser chaser", sier Kate Russo med et smil.

Færøyene invaderes av eclipse chasers

Akkurat nå er det lett å få øye på eclipse chasers i Thorshavn. De merkes på souvenir-T-skjortene fra tidligere begivenheter, og det er en ganske internasjonal gruppe. De er kommet fra Australia, Japan, Kina, Argentina, Mexico, USA og det meste av Europa.

Det er kommet 8000 turister til Færøyene for å oppleve solformørkelsen. Alle hoteller er utsolgt, og mange private har stilt sine hjem til disposisjon. 11 cruiseskip vil følge solformørkelsen ligge i havet rundt Færøyene, og 20 fly – inklusive Illustrert Vitenskaps – vil ligge i luftrommet høyt over sky .

Været er den store usikkerhetsfaktoren, og akkurat nå er alle nervøst forventningsfulle. Været skifter enormt, og kan være helt ulikt fjorårets. Håpet er å la et belte med kald og klar luft komme ned over Færøyene, men sjansene er heller små.

En ting er likevel sikker: Et totalt mørke vil legge seg over øyene i 2 minutter fredag 2. marts kl. 9.40.

Nedtelling til solformørkelsen

16. mars 2015 Søndag var en perfekt solskinnsdag i Nordsjøen. 850 passasjerer på et spesielt solformørkelsekrysstokt med det færøyske passasjerskipet MF Norrøna brukte dagen på å forberede seg til den totale solformørkelsen fredag 20. mars. Så også Illustrert Vitenskaps utsendte.

På fredag dekker Illustrert Vitenskap århundrets største astronomiske begivenhet i de nordiske landene til lands, til vanns og i luften.

Pass på kameraet

Det er et must for alle som vil ta bilder av en hel eller delvis solformørkelse, at kameraet er dekket av en spesiell film. Ellers kan lyset fra Solen rett og slett brenne i stykker kameraets sensor.

Filteret lager man selv av en spesiell film som kan f.eks. kjøpes hos fotohandlere. Det følger med en veiledning, og det krever bare litt fingernemhet, tålmodighet, en saks, papp og tape å produsere.

Deretter bør man teste det litt for å finne frem til riktig belysning og så videre, og i det hele tatt øve seg. Både fokusering og eksponering bør skje manuelt. Lag 5–6 eksponeringer med en blenders mellomrom for hvert skudd. Best resultat oppnår man med et teleobjektiv mellom 400 og 800 mm.

Minst 3000 gjester

Færøyene forventer minst 3000 turister til solformørkelsen, og på MF Norrønna er det over 10 nasjonaliteter fra blant annet Tyskland, Danmark, Argentina, Japan, Canada og Sverige.