Kan solformørkelser ses andre steder?

Her på Jorden opplever vi med ujevne mellomrom solformørkelser. Oppstår de også andre steder i solsystemet?

Solar eclipse at Iapetus

Solformørkelser er ikke et fenomen Jorden er alene om, de kan man oppleve også andre steder i solsystemet.

Alt ute på Månen vil man kunne se ganske fabelaktige solformørkelser. Når Jorden, som har en cirka fire ganger større diameter enn Månen, beveger seg inn foran Solen, vil sollyset brytes i atmosfæren. Det vil ligne en solnedgang, men på hele Jorden samtidig, og kloden vår vil være en svart skive omgitt av et rødt lysende bånd. I de par timene det varer ligger Månen badet i rødt lys.

Solformørkelseselskere vil dessverre ikke få stort ut av å sjekke Merkur og Venus, for ingen av dem har måner, og da blir det heller ingen solformørkelser. Og selv om Mars har måner kan planeten likevel ikke varte opp med solformørkelser, for ingen av månene er store nok til å dekke Solen.

Jupiters måner skaper solformørkelse

Lenger ute i solsystemet har Jupiter fire store måner som ofte skaper totale solformørkelser. Men fordi Jupiter ikke har noen fast overflate, og atmosfæren dessuten er full av skyer, kunne vi ikke ha sett noe av det.

Det kan vi til gjengjeld fra Jupiters fire store måner Io, Europa, Ganymedes og Callisto, der de andre månene vil skape hyppige og totale solformørkelser. Noen syn ville vært spesielt imponerende. Månen Io er vulkansk og har nesten kontinuerlige utbrudd. Når Io skygger for Solen, vil vulkanene trolig ses som røde flekker. En gang i hver av månenes omløp rundt Jupiter vil planeten dessuten skygge for Solen, og da vil sollyset brytes i Jupiters atmosfære.

Men ingenting overgår Saturn. Der skygger ringene for Solen, og når sollyset treffer det ufattelige antallet ispartikler, må det være et fantastisk syn.

Solformørkelser kan ses fra månene

De fire store ytre planetene, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun, er gassplaneter uten fast overflate. Vi må derfor ut til månene for å oppleve solformørkelser.

Alle disse planetene har ganske mange måner, og det betyr at vi fra hver enkelt måne alltid vil se andre måner på himmelen. Noen av disse månene er så nær hverandre at de kan skape solformørkelser.