Solformørkelse fra ISS

Solformørkelse rammer Europa

På Færøyene og Svalbard senket mørket seg i slutten av mars, da Månen gled inn foran Solen i en total solformørkelse. Bildene av den svarte Solen kan gi forskerne viktig og ny kunnskap om Solens energirike partikkelutslipp.

23. november 2015 av Malene Breusch Hansen

Den 20. mars 2015 skygget Månen for Solen og skapte en total solformørkelse som kunne oppleves på Færøyene og Svalbard.

På Færøyene så fenomenet slik ut:

En total solformørkelse er den eneste muligheten forskerne har til å fotografere hele Solens korona – den ytre atmosfæren som lyser som en hvit ring rundt den mørke måneskiven og strekker seg millioner av kilometer ut i rommet.

Koronaen kan bare ses direkte under en total solformørkelse, fordi det hvite lyset fra de glohete gassene i atmosfæren normalt overstråles av det langt sterkere lyset fra Solens overflate. Bildene av koronaen kan gi ny kunnskap om solvinden, som blåser konstant fra den ytre atmosfæren.

Les om opplevelsen som forskeren Jay Pasachoff og hans kolleger ved Williams College i USA hadde av formørkelsen midt ute på isen på Svalbard, og hvilke nye oppdagelser om Solen fenomenet har gitt dem, i Illustrert Vitenskaps årbok 2015.

Der kan du også lese mer om årets oppsiktsvekkende naturfenomener, største vitenskapelige oppdagelser, tekniske bedrifter, medisinske gjennombrudd, heftigste dramaer og viktigste profiler.

Bestill Illustrert Vitenskaps årbok 2015 – du får samtidig med en 2016-kalender med flotte vitenskapsfoto.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: