Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

GALLERI: Sola forsvant over Chile

Den totale solformørkelsen innhylllet Chile og Argentina i tussmørke tirsdag 2. juli klokka 22.39 norsk tid. Tusenvis av turister hadde tatt turen til La Silla-observatoriet. Høyt over den nesten alltid solfylte Atacamaørkenen holdt de pusten i to vidunderlig vakre minutter.

Shutterstock

På et gitt sted på jorda skjer det bare hvert 360. år.

Denne tirsdagskvelden var det i et smalt belte gjennom Argentina og Chile at vi jordboere kunne fryde oss over himmellegemenes dans da månen gled inn og sperret helt for sollyset.

Nyt den totale solformørkelsen

Det europeiske sydobservatoriet (ESO), som drvier La Silla, inviterte i anledning femtiårsjubileet til observatoriet en eksklusiv flokk til å oppleve deres livs solformørkelse i den teleskopspekkede ørkenen.

Teleskopene ved La Silla var blant annet med på å lage det første bildet av et svart hull og avsløre den jordliknende eksoplaneten Proxima b.

Her kan du følge med når månen og sola møtes på himmelhvelvingen.

Observatorium sikrer utsynet

Utsikten fra fjellknausen med teleskopkuplene er eminent. La Silla-observatoriet ligger i verdens tørreste ørken, Atacama, der skydekket vanligvis er ultratynt eller ikke-eksisterende. Ørkenen kan skryte av over tre hundre skyfri netter i året.

Sebastian Relster/Ebbe Rasch

Kameraene var siktet inn

Det var ikke lenge før. Linsen ventet på at et fullstendig forutsigelig og allikevel ufattelig skuespill skulle utfolde seg på himmelen. To og en halv time: Det var tiden månen ville bruke på vandringen foran sola. Den totale solformørkelsen ville derimot bare ta to minutter. Og så skjedde det. Tre. To. En …

ESO

Månen banet seg vei

Jordas måne arbeidet seg over himmelen, ufortrødent. Den prøvde iherdig å stjele solas rampelys.

ESO

Diamantringen

Og et ganske kort øyeblikk klarte månen å ta over. Den klarte å snu opp ned på natt og dag, og tilskuerne så en glødende, svart sol i form av en total solformørkelse.

Ingen solformørkelser er like. På dette bildet ser vi «diamantringen». Det lysende feltet i underkant av formørkelsen er diamanten, mens resten utgjør ringen.

ESO

Alt har en ende

Men allerede etter få sekunder tok sola over igjen. Og gjestene på La Silla-observatoriet kunne puste lettet ut – vel vitende om at en liknende solformørkelse ikke vil komme på de kanter før om 360 år.

ESO

Total solformørkelse er et kosmisk lykketreff

Når de begeistrede solformørkelsesjegerne i Atacamaørkenen kunne nyte den totale utviskingen av sola, var det litt av et kosmisk lykketreff.

En total solformørkelse oppstår når månen står nøyaktig på linje mellom jorda og sola og dekker hele solskiva.

At månen kan sperre for sola, skyldes det usannsynlige sammentreffet at sola er cirka fire hundre ganger så stor som månen, men befinner seg cirka fire hundre ganger lenger vekk fra jorda.

Det innebærer at sola er nøyaktig like stor på himmelen som månen – og at månen derfor kan dekke sola fullstendig.

© Claus Lunau

Les også:

Solformørkelse

Se Solen gå i sort over Chile

4 minutter
fullmåne
Månen

FULLMÅNE – Månen lyser opp nattehimmelen

4 minutter
Solformørkelse
Solformørkelse

6 ting du ikke vet om solformørkelser

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul