Advarsel: Pass på når du fotograferer solen

Når du fotograferer solformørkelsen, må du være varsom, for solstråler kan ødelegge øynene, og hvis du er veldig uheldig, skades kameraets sensor. Løsningen er et solfilter. Her kan du se hvordan du lager det selv.

Test af solfilter

Når du fotograferer direkte mot Solen, kan det skade sensoren i kameraet. Det finnes spesielle gråfiltre som du kan sette på kameraet, og som demper lyset. Hvis du fotograferer med smarttelefon, kan du selv lage et filter. Bruk en spesiell solfilterfolie som du kjøper hos en fotohandler.

Lag ditt eget solfilter

    1. Klipp en kartongstrimmel som kan gå to ganger rundt objektivet.
    1. Lim strimmelen sammen til en ring slik at den sitter stramt når du skyver den inn over objektivet.
    1. Klipp to kartongsirkler som er litt større enn ringen, og skjær hull i dem slik at det kan limes fast et stykke folie av solfilter mellom dem.
    1. Ringen og sirkelen limes sammen. Sørg for at det sitter godt fast, og voila – du har et svært effektivt solfilter.

Vær kreativ med motivet

Hvis du bruker kameraet i smarttelefonen, må du også innstille deg på at det kan være vanskelig å få et godt bilde av selve solformørkelsen. De fleste smarttelefoner har en liten linse med bred vinkel, og det er derfor ikke mulig å ta et skarpt nærbilde av Solen.

Hvis du gjerne vil ta bilder med smarttelefonen, prøv i stedet å tenke kreativt. Det sære lyset under en solformørkelse kan gi anledning til andre motiver enn selve solen.