Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Opplev den eneste totale solformørkelsen i 2020

Bli med Illustrert Vitenskap på en astronomisk drømmereise under den sørlige stjernehimmelen. Her kan du se Sørkorset, Melkeveiens sentrum – og solsystemets flotteste show.

Göran Strand

Jorden er den eneste planeten i solsystemet der du kan se en total solformørkelse.

Og i desember vil entusiaster fra hele verden reise til et øde fjellområde i Sør-Amerika for å oppleve de fantastiske minuttene der solen forsvinner bak månen.

At solformørkelser i det hele tatt kan finne sted, er et utrolig astronomisk sammentreff. Solens diameter er nøyaktig 400 ganger større enn månen, men stjernen vår er også nøyaktig 400 ganger lenger unna.

Derfor kan månen dekke solskiven og skape det ufattelige fenomenet som alle bør oppleve minst én gang i livet: en total solformørkelse.

På ekspedisjonen i desember blir solformørkelsen kulminasjon av en spennende rundreise – med rike muligheter for ikke bare å få minner for livet – men også å bli klokere underveis.

Patagonias himmelhvelving åpner seg som en port når mørket faller på, og Melkeveien skjærer seg gjennom natten: et drømmesyn for alle astroentusiaster.

© Shutterstock

Nettopp i dagene omkring solformørkelsen pløyer jorden gjennom støv og småstein fra asteroiden 3200 Phaethon, og solsystemets største meteorsverm, Geminidene, sprer et sant festfyrverkeri av stjerneskudd utover Chiles kullsvarte nattehimmel.

Astronomene forventer opptil 120 stjerneskudd i timen – kanskje til og med ett eller to i akkurat de minuttene da månen dekker for solen ved middagstid 14. desember.

Stjerneskudd midt på dagen er et uhyre sjeldent fenomen som det er svært få mennesker forunt å oppleve.

Artikkelen fortsetter etter bildene.

I løpet av en halvannen times tid glir månen inn foran solen, og i noen minutter er den bare en liten lysende prikk.

Göran Strand

Den sørlige halvkulen vender mot Melkeveiens sentrum, slik at galaksen vår står som et kraftig lysende bånd på himmelen.

Göran Strand

På reisen skal vi møte mesterfotografen Daniele Gasparri, som har flyttet til Chile for å dyrke lidenskapen for astro-fotografereing.

Daniele Gasparri

Bare under en total solformørkelse er det mulig å se solens ytterste atmosfære, koronaen, som stråler millioner av kilometer ut fra stjernen vår.

Ekspedisjonens ekspertguide er den kjente professoren og astrofysikeren Anja C. Andersen fra Niels Bohr-instituttet i København.

Anja, som også tidligere har vært solformørkelsesguide for oss, er anerkjent forsker og prisvinnende formidler som kan forklare universets store gåter slik at det er mulig å forstå.

På reisen holder hun spennende foredrag og svarer på store og små spørsmål som dukker opp underveis.

Få foto-triks av den beste

Vi skal også møte mesterfotografen Daniele Gasparri. Han er en av ganske få fotografer i verden som har tatt så enestående bilder av stjernehimmelen at det europeiske sørobservatoriet, ESO, har utpekt ham til fotoambassadør.

Daniele er italiensk, men flyttet for noen år siden til Chile fordi det er det beste stedet i verden å forfølge lidenskapen for å fotografere stjernehimmelen.

I tillegg til astrofysikeren Anja C. Andersen og astrofotografen Daniele Gasparri deltar Illustrert Vitenskaps sjefredaktør, Sebastian Relster. Han er ekspedisjonsleder på reisen og har tidligere stått i spissen for tre vellykkede solformørkelsesreiser.

© Ebbe Rasch

Fra den sørlige halvkulen er utsikten til stjernene en helt annen enn den vi kjenner hjemmefra.

Mens vi i Europa så vidt ser utkanten av Melkeveien, ser man på den sørlige halvkulen rett mot det glødende sentrum, der milliarder av stjerner stråler og danner et lysende bånd over nattehimmelen.

Melkeveien kan man se med det blotte øye når vi drar litt vekk fra byens lys.

Men på denne ekspedisjonen får du også utsikt til Saturns ringer, Tanratulatåken og stjernehopen Kappa Crucis – kjent som «smykkeskrinet» – som vi skal rette kikkerten mot fra et lite observatorium ved byen Santa Cruz.

Her kan vi også se en enestående meteorittsamling og nyte forestillingen i det lokale observatoriet, som viser akkurat hvordan stjerner og planeter står i løpet av ekspedisjonen.

Hvis du vil være med på denne ultimate drømmereisen til Chile i desember, kan du lese mer på bonnierexpeditions.no/tours/solformorkelse-2020/. Akkurat nå kan du som abonnent få 2000 kroner i rabatt per deltaker

Les også:

Solformørkelse

Opplev en solformørkelse på 1. klasse

6 minutter
Solformørkelse

Se Solen gå i sort over Chile

4 minutter
Solformørkelse

GALLERI: Sola forsvant over Chile

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul