Nasa vil jakte på solformørkelsen med jetfly

Romgiganten sender to gamle overvåkningsfly på vingene i håp om at lære mere om solens korona.

Solformørkelse:

B-57 skal jakte på månens skygge tvers over USA

© Shutterstock

Millioner av amerikanere forbereder seg nå på at månen vil få solen til at gå helt i svart. 21. august vil en 100 kilometer bred skygge bevege seg fra vestkyst og østover i løpet av fire timer.

Nasa vil ha orkesterplass til hele turen og sender derfor to jetfly på vingene. De skal fly tvers over USA i månens skygge.

Pensjonerte bombefly på månejakt

De to flyene som Nasa skal bruke, har tidligere vært overvåkningsfly og har betegnelsen WB-57F, en oppgradert versjon av de gamle B-57-flyene, som blant annet ble brukt under Vietnamkrigen.

I 1983 ble de siste B-57-flyene pensjonert fra flyvåpenet, og Nasa ha de siste som er i operasjon. Nasa har senere oppgradert flyene med sofistikert måleutstyr, teleskop og utstyr til billedbehandling.

Skal studere solens atmosfære

En solformørkelse er en unik mulighet for å studere solen i detalj. Flyenes hovedfokus vil være solens korona, den ytterste delen av atmosfæren, som normalt er skjult av det skarpe lyset fra solens overflate.

Koronaen fascinerer forskerne, blant annet fordi den har en temperatur på flere millioner grader, mens selve overflaten ligger på 6000 grader.