NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/SSI

Har andre planeter solformørkelser?

Opplever de andre planetene i solsystemet også totale og delvise solformørkelser som dem vi ser på jorden?

Solformørkelser oppstår jevnlig rundt omkring i solsystemet.

En solformørkelse krever nemlig bare at et himmellegeme, for eksempel en måne, beveger seg inn mellom planeten og solen og blokkerer lyset helt eller delvis.

Både Jupiter og Mars opplever solformørkelser

© NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/SSI

Mars-rover filmer solformørkelse

I april 2022 offentliggjorde Nasa opptak fra Mars-roveren Perseverance, som viser månen Phobos passere inn foran solen i en delvis solformørkelse.

© NASA, ESA, & E. Karkoschka (University of Arizona)

Trippel-solformørkelse på Jupiter

I 2004 filmet Hubble-teleskopet opp tre solformørkelser på solsystemets største planet, Jupiter. Skyggene ble skapt av månene Ganymedes, Io og Callisto.

© NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Saturn-måne kan gi total formørkelse

Månen Epimetheus om Saturn er et av de få himmellegemene som kan frambringe en total solformørkelse – hvis man ser den fra skyene over gasskjempen.

På jorden oppstår delvise solformørkelser 2–5 ganger i året, mens totale solformørkelser, der månen blokkerer solen helt, opptrer om lag hver 18. måned.

For at en solformørkelse skal være total, må den såkalte angulære størrelsen på det legemet som blokkerer solen, være den samme som solens angulære størrelse. Den angulære størrelsen er et mål for hvor stort utsnitt av himmelen legemet tar opp målt i grader.

Det betyr altså at månen under en total solformørkelse ta like mye plass på himmelen som solen sett fra jordoverflaten.

VIDEO: Månen Phobos gir delvis solformørkelse på Mars

Mars har to måner, og i april 2022 beveget den ene, Phobos, seg inn foran solskiven. Roveren Perseverance filmet den delvise solformørkelsen.