Følg med live: Solen forvandler seg til en ring av ild

I ettermiddag inntreffer den første av årets to solformørkelser. Selv om den ikke er synlig på himmelen her hjemme, kan du følge med her og oppleve hvordan Månen får Solen til å forsvinne i en ringformet formørkelse.

Den ringformede solformørkelsen forekommer når Månen er så langt unna at den ikke dekker hele solskiven.

© Shutterstock

I ettermiddag oppstår et av himmelrommets mest fascinerende fenomener når en såkalt ringformet solformørkelse inntreffer på himmelen.

Solformørkelsen er synlig i deler av Sør-Amerika og Afrika, men du kan likevel følge med her via en live-sending fra formørkelsen som starter klokken 13.10 norsk tid til den slutter igjen 18.35 norsk tid.

Den maksimale formørkelsen inntreffer klokken 15.58.

Følg solformørkelsen i videoen her!

Månen er lenger unna

Ringformede solformørkelser oppstår når Månen plasserer seg nøyaktig mellom Jorden og Solen, som ved en total formørkelse.

Men det spesielle ved en ringformet solformørkelse er at Månen er så langt unna at den ikke dekker hele solskiven og dermed skaper en synlig ring av ild for iakttakeren på Jorden.

Det skjer fordi både Jordens og Månens bane er elliptiske og altså ikke fullstendig sirkulære, og det betyr at Månen innimellom er lenger unna.

I videoen nedenfor kan du se en ringformet solformørkelse slik den så ut 20. mai 2012 sett fra Mount Shasta i California.