Delvis solformørkelse

Delvis solformørkelse 2022 – hva er det og når skjer det i Norge?

En mørk skygge beveger seg over solen sent på høsten. 25. oktober 2022 kan du oppleve en delvis solformørkelse i Norge, så ta på et par solformørkelsesbriller og nyt dansen mellom solen og månen.

En mørk skygge beveger seg over solen sent på høsten. 25. oktober 2022 kan du oppleve en delvis solformørkelse i Norge, så ta på et par solformørkelsesbriller og nyt dansen mellom solen og månen.

Shutterstock

Solformørkelse 2021

Solformørkelse 2022

Solen er om lag 400 ganger større enn månen, men er også 400 ganger lengre unna, og derfor kan månen under de rette forholdene fullt og helt blokkere utsikten vårt til solen – et fenomen som kalles en total solformørkelse.

Men ikke alle solformørkelser er totale. 25. oktober 2022 oppstår det som kalles en delvis solformørkelse.

Da glir månen inn foran solen, men det skjer i en litt skjev vinkel slik at månen bare vil dekke om lag halvparten av solens skive. Da ser solen ut som en halvmåne når formørkelsen kommer fram til høydepunktet.

Solformørkelsen vil være fullt synlig i hele Nord-Europa, så du kan følge den helt fra når månen rører solen første gang til det hele er over.

Etter 25. oktober må vi vente helt til 29. mars 2025 før vi får en solformørkelse i Nord-Europa igjen. Da vil månen imidlertid bare snitte solen.

En litt mer dekkende solformørkelse inntreffer 12. august 2026. Først om over 100 år – 16. oktober 2126 – får vi en total solformørkelse i Nord-Europa.

Der finnes tre typer av solformørkelser:

 • Total solformørkelse
 • Ringformet solformørkelse
 • Delvis solformørkelse
Solen, månen og jorden
© Shutterstock

Slik oppstår de ulike solformørkelsene

Den ytterste delen av månens skygge gir en delvis formørkelse. Den innerste gir en total eller ringformet formørkelse.

Total solformørkelse og ringformet solformørkelse

Sett fra den indre delen av månens skygge, umbraen, er solformørkelsen total. Er månen for langt unna til å blokkere hele solskiven, får vi i stedet en ringformet formørkelse.

Delvis solformørkelse

Rundt umbraen ligger en svakere skygge kalt penumbraen. Sett herfra vil ikke månen ikke gli helt inn foran solen, og solformørkelsen er bare delvis.

Delvis solformørkelse i Norge

En mørk skygge beveger seg over den blendende middagssolen.

 1. oktober 2022 har du årets eneste sjanse for å se en solformørkelse på nordlige breddegrader, så ta på et par solformørkelsesbriller og nyt dansen mellom solen og månen.

Etter 25. oktober må vi vente helt til 29. mars 2025 før vi får en solformørkelse i Nord-Europa igjen.

Slik ser du den delvise solformørkelsen

Illustrert Vitenskap gir deg guiden til hvordan du best og tryggest opplever den delvise solformørkelsen i Norge.

 • Hvor og når: Sett fra Oslo varer solformørkelsen fra klokken 11.04 til klokken 13.13, og solen er maksimalt dekket klokken 12.08. Lenger vest skjer alt sammen noen minutter tidligere, lengre øst litt senere.
 • Varighet: To timer og ni minutter.
 • Synlighet: Når du ser formørkelsen, må du bruke et par solformørkelsesbriller som blokkerer de farlige ultrafiolette stolene fra solen – ellers risikerer du at øynene dine blir alvorlig skadet.
 • Fotografering: Hvis du vil ta bilde, så bruk et solfilter foran telelinsen og still det manuelle fokuset på uendelig anstand. Juster eksponeringen slik at den lyse delen av solskiven ikke brenner helt ut i hvitt.
Delvis solformørkelse

Ved en delvis solformørkelse ser det ut som månen har tatt en bit av solen.

© Shutterstock

Solformørkelse-kalender

I denne oversikten kan du se når det neste gang er total solformørkelse, ringformet solformørkelse og delvis solformørkelse.

Total solformørkelse

  1. april 2023
  1. april 2024
  1. august 2026
  1. august 2027

Ringformet solformørkelse

  1. oktober 2023
  1. oktober 2024
  1. februar 2026
  1. februar 2027

Delvis solformørkelse

  1. oktober 2022 - Solformørkelsen er synlig i Norge
  1. mars 2025 - Solformørkelsen er synlig i Norge
  1. september 2025
  1. januar 2029